Prima pagină » Actualitate » Orașul din Europa care INTERZICE aerul condiționat în locuințe deși afară sunt peste 40°C. Vecinii „se toarnă” între ei. Poliția ridică dronele

Orașul din Europa care INTERZICE aerul condiționat în locuințe deși afară sunt peste 40°C. Vecinii „se toarnă” între ei. Poliția ridică dronele

Orașul din Europa care INTERZICE aerul condiționat în locuințe deși afară sunt peste 40°C. Vecinii „se toarnă” între ei. Poliția ridică dronele
Sursa foto: Profimedia images

Într-un oraș exclusivist din Italia, renumit pentru bogații care trăiesc acolo tensiunile au crescut între vecini din cauza interdicției privind aparatele de aer condiționat. Poliția plusează și ridică dronele pentru a-i depista pe cei care nu respectă regula, iar amenzile sunt colosale.

Cu o populație de doar 379 de locuitori, Portofino este cea mai bogată comună din Italia și atrage constant personalități de renume mondial. Deși cunoscut pentru petrecerile fastuoase, cum ar fi cea pentru miliardarii indieni Anant Ambani și Radhika Merchant, discuțiile actuale din sat se concentrează pe controversata interdicție a aerului condiționat.

Portofino este parte dintr-un parc național regional din 1935, unde instalarea aerului condiționat era complet interzisă până de curând. Din cauza verilor tot mai călduroase, regulile au fost relaxate, permițând instalarea unităților de aer condiționat cu condiția ca acestea să nu fie vizibile și să nu afecteze frumusețea naturală a locului.

Cu toate acestea, poliția locală a intensificat controalele pentru a identifica și sancționa instalările neautorizate.

Între ianuarie și mai, au fost raportate 22 de aparate montate ilegal, iar alte 15 au fost descoperite de la începutul lunii iunie, pe fondul creșterii temperaturilor.

Primarul Matteo Viacava a negat utilizarea dronelor pentru depistarea aparatelor neconforme și a explicat că verificările au început din cauza unor unități care afectau vizibilitatea pe străzile înguste.

„Portofino este un loc cu reguli stricte, și dorim să ne asigurăm că acestea sunt respectate pentru a păstra frumusețea locului”, a declarat el.

„Tu m-ai denunțat pe mine, așa că acum te voi denunța și eu pe tine”

Pe fondul acestor restricții, cotidianul italian Corriere della Sera a relatat despre un fenomen de „vendetă” între vecini, care își denunță reciproc instalările neconforme.

„Tu m-ai denunțat pe mine, așa că acum te voi denunța și eu pe tine”, acesta este spiritul predominant în orașul stațiune, renumit pentru casele sale de pe malul mării în culori pastelate, portul compact, străduțele sinuoase și superyachturi.

Unele persoane încearcă să își ascundă aparatele prin vopsire sau camuflare, iar altele au fost acuzate că au făcut fotografii în casele vecinilor pentru a le trimite poliției.

Încălcarea regulilor poate atrage amenzi de până la 43.000 de euro, însă primarul a subliniat că scopul nu este sancționarea locuitorilor, ci asigurarea respectării reglementărilor, potrivit The Guardian. 

Italia se confruntă cu temperaturi extreme, iar cererea pentru aer condiționat a crescut considerabil. Un raport Istat din 2022 arată că jumătate din gospodăriile italiene dețin o unitate de aer condiționat, pe fondul valurilor de caniculă care afectează țara de la mijlocul lunii iunie.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și