Prima pagină » Actualitate » Orașul din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă. Nicolae CEAUȘESCU l-a considerat „prea țărănesc”

Orașul din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă. Nicolae CEAUȘESCU l-a considerat „prea țărănesc”

Orașul din România care și-a schimbat numele în perioada comunistă. Nicolae CEAUȘESCU l-a considerat „prea țărănesc”
Orasul care si-a schimbat denumirea in perioada comunista, sursa foto, Captura Youtube

Care este orașul din România care și-a schimbat denumirea, deoarece lui Ceaușescu i s-a părut „prea țărănesc”. Este o localitate situată în vestul țării, în județul Sălaj.

Orașul Zalău, căci despre el este vorba, și-a schimbat denumire din „Zălau” în „Zalău”. Această modificare a fost realizată dintr-un motiv surprinzătotr: autoritățile comuniste considerau că denumirea este prea „țărănească” și au decis să adopte o variant considerată mai „modernă” și mai „urbană”.

În anii 1970, orașul care azi poartă denumirea de Zalău se numea Zălau. Dar această denumire nu a fost pe placul autorităților comuniste, care voiau ceva mai „modern”. Într-o eră în care regimul Ceaușescu își dorea urbanizarea și industrializarea în România, numele Zălau nu se prea potrivea cu idealurile regimului, astfel că denumirea s-a schimbat în Zalău.

Istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a povestit cum, în anii 70, autoritățile comuniste l-au abordat pentru a-l ajuta la schimabarea numelui orașului. Potrivit relatărilor sale, secretara prim-secretarului județean al Partidului Comunist i-a explicat că numele „Zălau” era considerat prea „țărănesc” și nu reflecta suficient statutul orașului, aflat în plin proces de industrializare și urbanizare. Astfel, autoritățile doreau să adopte un nume mai modern, potrivit viziunii regimului asupra dezvoltării orașelor.

Un oraș vibrant

Prin urmare, anii 1970, autoritățile comunoste, prin intermediul ecretarei prim-secretarului județean al Partidului Comunist, i-au solicitat istoricului Stefan Pascu să ajute la schimbarea numelui orașului. Secretara i-a spus că denumirea de Zălau era prea simplă și ancorată în tradiție, fapt care nu reflecta imaginea orașului în plină dezvoltare industrială.

Cu toate că profesorul Pascu s-a opus initial schimbării, susținând că Zălau era o denumire pur românească, presiunea din partea autorităților a fost una prea mare. În cele din urmă, s-a realizat modificarea, iar orașul din Sălaj a înceout să poarte numele Zalău, denumire care este și în prezent.

„Este remarcabil că, în ciuda opoziției unor localnici și istorici, regimul comunist a impus schimbarea numelui orașului fără a ține cont de legătura adâncă pe care „Zălau” o avea cu identitatea locală și tradițiile românești. Istoricul Nicolae Gudea comentează cu amărăciune acest moment din istoria orașului, afirmând: „Concluzia este că ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuan.”

La ora actuală, orașul Zalău este unul vibrant și beneficiză de o bună conexiune cu alte mari orașe din țară. De-a lungul timpului, orașul a înregistrat o dezvoltare semnificativă, pe plan economic și cultural, devenind un centru important al județului Sălaj, unde locuiesc zeci de mii de oameni.

CITEȘTE ȘI:

Orașul din România unde nimeni nu vrea să locuiască. În trecut a fost un renumit centru balnear

În ce oraș din România s-au INTERZIS trotinetele electrice. Măsurile luate de autorități

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și