Un oraș pitoresc din România se mândrește cu cel mai generos dar al naturii – soarele său încântător care strălucește într-o oază mereu verde protejată de munți.
Specialiștii afirmă că acest loc binecuvântat are un cadru atmosferic plăcut și un aer proaspăt, indiferent de sezon.
Localitatea Câmpina, în județul Prahova, primește mai mult de 180 de zile însorite pe an, un record impresionant în țară. Această „bogăție solară” se datorează poziției sale protejate, datorită munților și dealurilor care o înconjoară.
Orașul se află la aproximativ o oră distanță de mers cu mașina de la București. Acesta este cunoscut și ca poarta muntelui din Valea Prahovei ce este situată pe o terasă modelată de trei râuri: Câmpinița, Doftana și Prahova. Un factor important care contribuie la aceste recorduri legate de climat este amplasarea localității la o altitudine medie de 450 de metri, în zona subcarpatică.
Orașul se bucură de o climă blândă și de temperaturi moderate, cu ierni blânde și veri plăcute. În plus, proiectul pionier Casă Solară Câmpina, lansat în anul 1970 a susținut ideea că locuințele ar putea fi încălzite doar cu energie solară și apă. Se spune că Elena Ceaușescu a alocat resurse nelimitate proiectului cu panouri solare. Acum, acest proiect a fost dat uitării.
Coordonatele geografice ale Câmpinei, situată la paralela 45 de grade și 10 minute latitudine nordică și meridianul 25 de grade și 42 de minute longitudine estică, contribuie la condițiile sale climatice favorabile.
Potrivit măsurătorilor, temperatura medie multianuală este de 9,5 grade Celsius, de până la 37 de grade Celsius vara, iar iarna de până la -21 de grade Celsius. Precipitațiile în Câmpina au o medie de 500 -700 mm/an.
„Terasa Câmpinii este înconjurată de dealuri. Și aceasta face ca climatul să fie unul blând. Iarna fără excese și vara la fel. Deținem și recordul pe țară la o temperatură înregistrată în decembrie, de 23,4 grade.
Iar anul acesta, surprinzător, am depășit recordul de acum 83 de ani, la o temperatură de pe 2 ianuarie, însemnând de 20,8. Iar acum 83 de ani au fost 20,6, pe 19 ianuarie 1939”, a spus Roxana Roman, meteorolog stația Câmpina, la începutul lui 2023, potrivit digi24.ro.