Orașul din România, unde apartamentele se vând sub 10.000 de euro: „Am vândut anul trecut cu 8.500”
Lupeni este un oraș situat în județul Hunedoara, în partea de sud-vest a României, și face parte din Valea Jiului, o zonă cunoscută în principal pentru activitățile miniere din trecut. Este un loc cu o istorie bogată, peisaje montane spectaculoase și o comunitate diversă.
Lupeni este situat la poalele Munților Vâlcan, într-un peisaj montan deosebit. Altitudinea orașului variază, oferind oportunități pentru activități turistice și recreative. Este traversat de râul Jiul de Vest, care contribuie la frumusețea naturală a regiunii.
Lupeni are o populație diversă, formată în principal din români, dar și din maghiari și germani, influențele lor culturale fiind vizibile în viața comunității.
Din cauza declinului mineritului, populația a scăzut în ultimele decenii, dar orașul continuă să își mențină caracterul specific.
Pe internet, există anunțuri cu oferte și cu cereri de vânzare, așa cum este și cazul unei postări pe Facebook, pe un grup de Facebook din Lupeni.
„Cumpăr garsonieră sau două camere în Lupeni, între 5.000-8.000 de euro max., indiferent de condiții. Fără limbaj abuziv, v-aș ruga .Vă mulțumesc. P.S. Comentariile aberante sunt de prisos și cu pierdere de timp. Și în alta ordine de idei, dacă nu aveți la vânzare vreunul din voi asta nu înseamnă că nu au alții la vânzare”, a scris autorul postării.
Postarea s-a viralizat și a generat un șir de dezbateri în mediul online pe subiectul costului locuințelor în orașul Lupeni.
Cât costă în Lupeni un apartament „la preț de garaj”
„Eu am cu vedere panoramică sud-vest, spre agrementul ,,La Brazi”. 14.000 euro. 55m. pătrați, două debarale, bucătarie, baie, cameră 4,20-4,90, balcon, et. 2, Vulcan”, a scris altul. „Scuze, la prețul ăsta un garaj costă!”, a replicat cineva. „Un garaj costă 10 mii de euro? Pe ce lume traiesti?”, a răspuns altul.
„Păi și dacă e cu vedere la Straja care e treaba? Până acum Straja nu a fost tot acolo? Zici că are careva ceva de câștigat că se vede Straja din pat sau din bucătărie. La ăștia care vând apartamentele cu vedere la Straja aș avea multe să vă spun, dar mi-e rușine de oamenii care sunt aici pe grupul ăsta”, a scris altcineva, potrivit adevarul.ro.
„Am eu cu 10.000”, a anunțat cineva. „Dacă nu ar exista Straja nu vindeați nici la 3.000. Noroc cu Andi Moisescu că a făcut reclamă la orașul ăsta uitat de lume și plin de sărăcie că altfel nici azi nu stia nimeni de el. Vedere la straja și pe scara blocului miroase a budă, zici că ține de cald dacă te uiți la Straja pe geam. Mai treziți-vă”, a punctat altul.
„Am vândut anul trecut cu 8.500 în Viitorului bl C2. Mă săturasem câte drumuri de Petrila – Lupeni făcusem! Nu înțeleg de ce vă mirați așa unii dintre voi. (Găsești și la 7-7.500 ) Dar da, investesti în ele, clar! Sunt foarte mulți care le publică în ziar, nu pe internet. Baftă”, a fost alt mesaj.
Istorie:
Orașul a fost fondat în secolul al XVIII-lea, în jurul activităților miniere, care au reprezentat principalul motor economic al zonei timp de mai multe decenii.
Mineritul a jucat un rol central în dezvoltarea Lupeniului, contribuind la creșterea populației și la formarea unei identități culturale distincte.
Economie:
În trecut, economia orașului era strâns legată de exploatarea minieră. După închiderea multor mine, Lupeni a trecut printr-o perioadă de tranziție economică. În prezent, turismul și activitățile conexe reprezintă o direcție importantă de dezvoltare.
Atracții turistice:
Stațiunea Straja este una dintre cele mai importante atracții ale orașului, situată la câțiva kilometri de centrul Lupeniului, în Munții Vâlcan. Este renumită pentru pârtiile de schi, traseele montane și peisajele spectaculoase.
Crucea de pe Vf. Straja reprezintă un simbol al regiunii, vizibil de la mare distanță, și un punct de referință pentru pelerinii care vizitează stațiunea.
Zona Lupeni oferă oportunități excelente pentru drumeții și explorarea naturii, fiind înconjurată de peisaje impresionante.
Lupeni – oraș în transformare:
Deși a trecut prin dificultăți economice după închiderea minelor, Lupeni rămâne un loc plin de potențial. Stațiunea Straja atrage anual mii de turiști, iar frumusețea naturală a regiunii, alături de ospitalitatea localnicilor, face din acest oraș o destinație care merită descoperită.
FOTO: Faceook/municipiul Lupeni