Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la întrebarea presei privind reacția medicilor de familie după declarațiile consilierului Virgil Guran, că nu este la curent cu acestea, dar că nu au fost oficiale, în schimb a anunțat că va avea o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor și, posibil, se va decide să primească și sporuri pentru intereacțiunea cu cei infectați cu COVID-19.
„Vom avea o discuție cu domnul ministru și cel mai probabil vom avea o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor medicilor de familie. Deja medicii de familie sunt implicați. Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie, pentru că sunt mulți medici de familie cu care am vorbit eu și care, dintre pacienții pe care îi au, dacă sunt pozitivi, sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluția stării de sănătate”, a declarat premierul.
„Împreună cu domnul ministru și reprezentanți organizațiilor medicilor de familie va trebui să stabilim reguli un pic mai clare și eventual beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a declarat premierul.
Întrebat dacă asta ar însemna bani în plus pentru ei, premierul a răspuns: „E posibil, pentru că, atâta timp cât și alte categorii beneficiază de niște sporuri pentru interacțiunea… că e un risc suplimentar, niște sporuri…”.
Privitor la declarația lui Virgil Guran, premierul a spus că nu este la curent, precizând că a luat legătura cu doi medici de familie și a stabilit că o să vorbească cu ministrul Sănătății să aibe o întâlnire cu reprezentanți organizațiilor medicilor de familie.
„Dacă au fost declarații care au fost nepotrivite, care au jignit, îmi cer eu scuze. Domnul Guran nu se ocupă, nu e consilierul meu pe probleme de sănătate, are alte atribuții, toate declarațiile pe domeniul sănătății sunt date de Ministerul Sănătății, de Casa de Sănătate și de specialiștii care sunt implicați și în Grupul de Suport Tehnico-Științific, fie în Comisia Anti-COVID sau la INSP”, a declarat Orban.
„Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm, vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (…) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”, ar fi spus Virgil Guran la un post de televiziune, declarație care a provocat reacția Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), care a solicitat „demiterea urgentă” a lui Virgil Guran.
În plus, medicii de familie spun că nu au mașini care pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite și nici de posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.
Premierul se întâlnește azi cu reprezentanții Sanitas, după ce mii de cadre medicale au făcut grevă japoneză săptămâna trecută, pentru a negocia revendicările oamenilor din sănătate. Organizaţia sindicală reprezintă peste 100.000 de membri din unităţi medicale