Prima pagină » Actualitate » Ordin comun al ministerelor Muncii și Educației. Simona Bucura-Oprescu: „E nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii”

Ordin comun al ministerelor Muncii și Educației. Simona Bucura-Oprescu: „E nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii”

Ordin comun al ministerelor Muncii și Educației. Simona Bucura-Oprescu: „E nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii”

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu a anunțat că a agreat ca ministerul pe care îl conduce și Ministerul Educației să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaționale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condițiile în care acestea își încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024.

Pentru a putea plăti pensii și salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii, afirmă ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului. Demnitarul  s-a întâlnit joi cu reprezentanți ai unor confederații sindicale, ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și ai Autorității Naționale de Calificare.

„Unul dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont este legat de standardele ocupaționale de #formare profesională”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

“În urma discuțiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaționale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condițiile în care acestea își încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz.
Este nevoie de o soluție imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piața formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislației și a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcțional și practic.
Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog și resurse pentru a avea o piață a muncii cât mai competitivă și mai adecvată cerințelor actuale”, a mai declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii: 28 mii de oameni și-au cumpărat vechime la pensie

Simona Bucura Oprescu a anunțat zilele trecute că până acum, la nivel național au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă, pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

Mecanismul asigură acoperirea unor perioade de vechime celor care, din diverse motive, nu au contribuit la sistemul public de pensii.

Ministrul Simona Bucura Oprescu a precizat că persoanele care sunt interesate să cumpere vechime o pot face, personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, la Casa de Pensii. Este nevoie de cartea de identitate, în original și copie.

Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %, a precizat ministrul Muncii, pe Facebook. Iar achitarea se poate face într-o singură tranșă sau în plăți lunare.

În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate, se arată în proiectul OUG.

Anunțul a fost făcut o dată cu lansarea în transparență decizională a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, a transmis ministrul Muncii.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.