Proiectul privind ieftinirea unor produse alimentare de bază, cum sunt pâinea, făina, uleiul și zahărul, nu va produce efecte pozitive reale fără un studiu de impact care să arate cum pot fi un sprijin real pentru consumatori, spune analistul financiar Adrian Negrescu, pentru Gândul.
În opinia consultantului economic, fără un set de prevederi clare, mare parte dintre retaileri vor încerca să își salveze pierderile din zona produselor alimentare plafonate, crescând prețurile la celelalte produse.
Analistul susține că va fi foarte interesant de văzut cum va reuși statul să controleze cele aproape 53.000 de companii care au coduri CAEN asociate cu vânzarea de produse alimentare.
„Atâta timp cât nu avem un studiu de impact, nu avem niște calcule făcute de specialiștii Guvernului, legat de efectele acestor măsuri, nu putem decât să mizăm pe buna lor credință, nimic altceva. Realitatea arată că, din păcate, această scădere a adaosului comercial nu va aduce foarte multe efecte pozitive în economie.
Și vă spun foarte clar: poate că, da, atunci când vom merge la supermarket și vom cumpăra numai produsele de pe «lista lui Ciolacu», s-ar putea să ne coste mai puțin. Dar, pe de altă parte, dacă vom vrea să cumpărăm și alte produse care nu sunt pe listă, prețurile vor crește. De ce? Pentru că, probabil, mare parte dintre retaileri vor încerca să îți salveze pierderile din zona produselor alimentare plafonate crescând prețurile la celelalte produse.
Și vorbim despre mii de produse care sunt în momentul de față în magazine. Mai mult decât atât, va fi foarte interesant de văzut cum va reuși statul să controleze cele peste 52.991 de companii care au coduri CAEN asociate cu vânzarea de produse alimentare. Nu mai vorbesc de cele alte câteva zeci de companii care activează în domeniul distribuției și logisticii în sectorul alimentar”, susține analistul financiar.
Adrian Negrescu crede că, în lipsa unor prevederi clare, s-ar putea ajunge și la situații în care Fiscul să găsească portițe pentru a aplica amenzi celor care lucrează în industria alimentară și, implicit, pentru a aduce bani la buget.
„Doar mergând pe ideea unei fișe de produs pe care s-o declari și statul ulterior să controleze acest lucru, va fi o misiune imposibilă pentru Fisc să controleze modul în care se respectă această OUG.
Mă îngrijorează și faptul că nu există și niște norme de aplicare foarte clare în ceea ce privește această ordonanță, mai cu seamă că statul amenință cu amenzi între 100.000 și două milioane de lei pentru firmele care nu respectă aceste prevederi ale OUG.
Îmi este teamă că va fi loc de abuzuri. Sunt niște prevederi neclare, care dau loc de interpretări. Și îmi este teamă că Fiscul va găsi astfel o portiță pentru a controla încă o dată și pentru a aplica amenzi celor care lucrează în industria alimentară și pentru a aduce bani la buget”, a mai spus analistul.
Ministrul Finanțelor, Marcecl Boloș, a făcut joi mai multe precizări despre măsura propusă de Guvern pentru ieftinirea alimentelor de bază, care va intra în vigoare de la 1 august și va fi aplicată inițial pe o perioadă de trei luni.
Marcel Boloș a declarat că trebuie să existe garanții ca această ieftinire să apară pe tot lanţul alimentar, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor.
După cele trei luni de aplicare, se va realiza un studiu de impact al măsurii şi se vor lua decizii în funcţie de rezultatul acestei analize.
Marcel Boloş a precizat că populaţia aşteaptă aceste măsuri din partea Guvernului şi a Coaliţiei de guvernare, în condiţiile în care a fost o perioadă de criză, cu creştere a prețurilor la produsele alimentare, dar și la alte tipuri de produse și la utilităţi publice.
Ministrul Finanțelor a precizat că proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii a fost explicat în Coaliție, având ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare de bază prin plafonarea marjelor adaosului comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%.
Este un proiect mult aşteptat de către toţi românii, urmează să fie aplicat pe o perioadă de trei luni şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”, a mai spus Marcel Boloș.
Prin proiectul de ordonanță de urgenţă, Guvernul vrea reducerea adaosurilor comerciale la 14 grupe de produse agricole şi alimentare, din 1 august, pentru 3 luni:
CITEȘTE ȘI: