Orele de liniște la bloc sunt stabilite și în 2024 atât prin lege, cât și prin regulamentele adoptate de către fiecare asociație de proprietari în parte.
Pe lângă faptul că nerespectarea programului de liniște înseamnă încălcarea regulilor de conviețuire și de bun simț, aceasta ne poate aduce și o amendă destul de mare.
În multe cazuri, intervalele pentru liniște țin de buna conviețuire și nu sunt aceleași neapărat cu cele stabilite prin lege.
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:
De asemenea, este important să știm că zgomotul exagerat nu este permis nici dacă locuiți la casă.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Potrivit legii, pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1000 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 10 PM și 8 AM, precum și între 1 PM și 2 PM, se sancționează cu amendă între 500 și 1500 de lei.