”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”

”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
Publicat: 08/02/2021, 12:10
Actualizat: 08/02/2021, 19:20

Considerat liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin – a fost condamnat, săptămâna trecută, la trei ani și jumătate de închisoare, continuând să susțină că se dorește reducerea sa la tăcere, prin orice mijloace, decizia fiind ”motivată politic”.

Alexei Navalnîi a acuzat, fără menajamente, autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, pentru persecuția sa, dar și pentru otrăvirea sa cu un agent neurotoxic.

Mai mult, Navalnîi a râs în timp ce verdictul era citit, făcând semn către aliații și soția sa, Yulia, în sala de judecată, după ce denunțase – anterior – procedurile judiciare ca fiind motivate politic și a cerut eliberarea. Liderul opoziției din Rusia nu s-a ferit să îl eticheteze pe Vladimir Putin, în instanță, drept ”otrăvitor”.

Noua strategie adoptată la Kremlin poate avea efecte negative pe termen lung

În acest context, analiștii sunt de părere că asistăm la o ”osificare” a Kremlinului și la o radicalizare a măsurilor luate de autorități. Regimul lui Vladimir Putin pare a nu se putea adapta la noile condiții, iar refuzul dialogului ar putea avea ca rezultat transformarea tuturor tensiunilor sociale în proteste cu substrat politic.

Tatiana Stanovaya – scriitor, fondator R. Politik (firmă de analiză politică) și savant nerezident al Centrului Carnegie Moscova – notează pentru Financial Times că Vladmir Putin recurge, acum, la o nouă strategie, după ce, atunci când a preluat puterea, a încercat să îmbunătățească viața de zi cu zi a rușilor și i-a convins pe aceștia că Mama Rusia are foarte mulți adversari în plan internațional.

Noua strategie adoptată la Kremlin înseamnă, în acest scenariu, o Rusie ca o ”cetate asediată” și intoleranță față de protestatari.

”Pot funcționa astfel de tactici dure, în timp ce guvernul continuă să ignore provocările socio-economice și de sănătate publică declanșate de pandemie? Scăderea veniturilor reale și creșterea recentă a vârstei de pensionare au alimentat nemulțumirea socială care s-a revărsat pe stradă după arestarea lui Navalnîi. În 2013, atunci când dosarul de fraudă împotriva lui Alexei Navalny a ajuns pentru prima dată în în mâinile judecătorilor, echipa politică de la Kremlin era suficient de inteligentă pentru a recunoaște că o lungă perioadă de închisoare îl va face doar un erou. A scăpat, atunci, cu o pedeapsă cu suspendare”, notează Tatiana Stanovaya în Financial Times.

Ce cred rușii despre Navalnîi. De la ”Nu-mi place nimic la el” până la plasarea Kremlinului în spatele tentativei de asasinat

Potrivit unui sondaj făcut public în luna noiembrie a anului trecut, susținătorii lui Vladimir Putin sunt de părere că influența lui Alexei Navalnîi asupra rușilor este prezentată exagerat în mass-media internațională.

La întrebarea ”Aprobați sau dezaprobați acțiunile lui Navalnîi?”, 50% dintre cei chestionați ar fi răspuns ”Dezaprob”, în timp ce doar 20% ar fi spus ”Aprob”. Și asta în vreme ce 18% au declarat că nici nu au auzit de Alexei Navalnîi.

Sondajul, conform levada.ru, ”a fost realizat în perioada 25-30 septembrie 2020, în rândul unui eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural. Eșantionul a fost alcătuit din 1605 de persoane în vârstă de 18 ani sau peste în 137 de municipalități din 50 de regiuni ale Federației Ruse”.

 La întrebarea ”Ce îți place la Alexei Navalnîi?”, 54% dintre cei chestionați ar fi răspuns că ”Nu-mi place nimic la el”, în timp ce doar 8% au considerat că acesta ”spune doar adevărul”.

Subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”

În ceea ce privește subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”, conform acestui sondaj de opinie, 59% dintre rușii chestionați au declarat ”Am auzit ceva despre asta”, iar 22% au spus ”Este pentru prima oară când aud de asta”.

A existat și următoarea întrebare, totuși: ”Cine credeți că se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi”, iar 30 % dintre repondenți au transmis că ”Putin, Kremlinul, guvernul, autoritățile, Duma de Stat, Partidul Rusia Unită, agențiile de informații rusești sau FSB”.

La sfârșitul lunii ianuarie, 5% dintre ruși declară că ar vota cu Alexei Navalnîi, asta în timp ce doar 2% dintre ei spuseseră că l-ar vota în luna noiembrie a anului trecut.

Dar arestarea și condamnarea sa l-au transformat, acum, ”într-o victimă a nedreptății și o provocare la nivel național pentru Vladimir Putin”. Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate în 2024, iar părerile specialiștilor converg către ideea că este prima dată când Putin are de-a face cu un adversar real, iar Kremlinul nu mai este capabil să devieze nemulțumirea populară și să o facă inofensivă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Apariție de senzație în Capitală. Toți ochii au fugit spre un cunoscut cuplu monden
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Scholz încearcă să asigure cetățenii că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina
×