Prima pagină » Actualitate » Otrava din farfurie! OMS va declara o substanță folosită în produsele alimetare cancerigenă

Otrava din farfurie! OMS va declara o substanță folosită în produsele alimetare cancerigenă

Otrava din farfurie! OMS va declara o substanță folosită în produsele alimetare cancerigenă

OMS va declara o substanță folosită în produsele alimetare cancerigenă, scrie Reuters. Aspartamul, unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali din lume, ar putea fi declarat substanță cu potențial cancerigen de către una dintre comisiile din subordinea OMS.

Anunțul ar urma să fie făcut public în cursul lunii viitoare, potrivit surselor citate de Reuters.

Aspartamul, utilizat în într-o gamă largă de produse alimentare și băuturi dietetice, va fi pus pe lista substanțelor ”posibil cancerigene pentru oameni” de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Aspartamul, folosit în numeroase produse alimentare

Aspartamul este folosit în numeroase produse, de la sucuri fără zahăr, până la gume de mestecat.

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților, are rolul de a evalua dacă o substanţă prezintă sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor științifice publicate. Trebuie subliniat că această clasificare nu ia în calcul aspecte care țin de cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor, un astfel de anunț urmând să devină responsabilitatea unei comisii mixte formată din experți ai Organizației Mondiale a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și autoritățile naționale de reglementare.

Însă, nu se ia în considerare cât de mult dintr-un produs poate consuma o persoană fără a se pune în pericol. Cu toate acestea, hotărâri similare IARC din trecut pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese și au făcut presiuni pe producători să recreeze rețete și să le schimbe ingredientele nocive. Acest lucru a condus la critici că evaluările IARC pot fi confuze pentru public.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și