Otrava din mâncarea de post! Tu știi ce conțin pateurile vegetale?

Publicat: 16 11. 2023, 11:00

A început Postul Crăciunului, așadar alimentele de post sunt la mare căutare în această perioadă. Însă, tu știi ce mănânci atunci când alegi să consumi produse  din supermaketuri?

Pateurile de post, spre exemplu, conțin între 5 și 10 E-uri, iar în această perioadă sunt printre cele mai consumate alimente.  Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor atunci când le achiziționează.

Aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în categoria produselor nocive sunt pateurile vegetale dar si înlocuitorii produselor din carne, care au un conținut mare de E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

”Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, scrie BZI.

De exemplu, unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

O altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

”În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipienți tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, mai spun specialiștii din Iași.

Sursa foto: Facebook