”Pacea talibanilor”. Gaze lacrimogene și bastoane, folosite împotriva protestatarelor care au cerut respectarea drepturilor femeilor
Activistele pentru drepturile femeilor din Afganistan au organizat, sâmbătă, un miting de protest la Kabul, chiar în apropierea palatului prezidențial. Cu toate că reprezentanții talibanilor au dat asigurări că, după preluarea puterii, viața ar putea reintra în normalitate, protestatarele au fost întâmpinate cu gaze lacrimogene și cu bastoane.
Participantele la miting aveau în mâini bannere pe care erau scrise mesaje precum ”Nu suntem femeile anilor ’90”, potrivit dw.com, referindu-se la strictele restricții asupra mișcărilor pentru drepturile femeilor de sub guvernarea talibană a acelei perioade și la perspectiva sumbră deschisă de revenirea talibanilor la putere în Afganistan.
Femeile ar fi dorit să ajungă cât mai aproape de palatul prezidențial din Kabul, numai că luptători islamiști au intervenit în forță, utilizând gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și folosind bastoane cu care au lovit protestatarele. Filmările distribuite pe rețelele de socializare au arătat cum femeile afgane se confruntă cu forțele de securitate ale talibanilor.
”Egalitate, justiție și democrație”
Sursa precizată informează că femeile afgane au participat la proteste, în ultimele două zile, în capitala Afganistanului, controlată acum de talibani. Protestatarele au pledat pentru drepturile femeilor, cerând ”egalitate, justiție și democrație”.
Pe de altă parte, reprezentanții talibanilor continuă să susțină că drepturile femeilor vor fi respectate, dar în conformitate cu interpretarea învățăturilor islamice, ceea ce naște numeroase semne de întrebare și temeri justificate ale femeilor.
Din păcate, protestul de sâmbătă a fost precedat de rapoarte îngrijorătoare conform cărora au fost înregistrate deja violențe împotriva femeilor afgane după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan. Atunci când talibanii au guvernat în anii 1990, femeile erau obligate să se acopere complet, din cap până în picioare, și nu li s-a permis să iasă din case fără a fi escortate de un membru al familiei. Mai mult, femeilor nu li s-a permis să învețe sau să lucreze.