O comisie de control a făcut mai multe verificări la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești, după ce mai mulți pacienții s-au plâns că așteaptă cu orele pe holuri, pentru a fi consultați.
Astfel, prefectul județului Argeș, Radu Perianu a dispus – în data de 10 august 2023 – formarea unei comisii mixte, din care fac parte șase instituții, pentru verificarea unităților medicale din județ, primul pe listă fiind chiar Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești.
Primele concluzii au confirmat o parte dintre sesizările pacienților către Instituția Prefectului Argeș, dar medicii se apără atrăgând atenția asupra numărului mic de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), potrivit Adevărul.
În urma controlului, care va continua și în zilele următoare, s-a constatat că nu este respectat timpul maxim de preluare a unui pacient în zona de tratament, nici prioritizarea la laboratorul de imagistică, fiind depistate probleme și pe linia securității la incendiu.
„Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș au stabilit că este încălcat Protocolul național de triaj al pacienților la Urgență. Cu alte cuvinte, au confirmat faptul că sunt oameni care așteaptă prea mult. Nu se respectă urgențele, în special la laboratorul de imagistică unde s-a constatat că intrau alte cazuri înaintea celor din UPU. Vorbim despre analize importante pentru că în acest laborator se fac examinări CT și radiologice”, a precizat Radu Perianu, prefectul județului Argeș.
Comisia a dat o amendă de 3.000 de lei pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare a pacientului.
„A fost aplicată o sancțiune pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare în zona de tratament, în valoare de 3.000 de lei și s-a impus să se remedieze această situație. Nu pentru o perioadă, ci permanent. Este absolut normal ca o persoană cu o situație medicală gravă să fie examinată înaintea unui alt pacient cu probleme mai mici. Oamenii nu trebuie să mai fie lăsați cu orele la ușa Urgențelor. Nimeni nu vine la spital de drag, ci fiecare are o problemă. Acesta trebuie să fie singurul criteriu: care pacient are nevoie de îngrijire mai repede!”, a mai afirmat prefectul Radu Perianu.
Totodată, ușile mai multor secții aveau dispozitivele electrice blocate și nu putea fi asigurată evacuarea.
De asemenea, echipamentele și materialele medicale erau depozitate pe holuri, iar acest lucru îngreuna deplasarea pacienților în caz de urgență. Mai mult, nereguli au fost semnalate și la blocul alimentar.
„Neconformități au depistat și inspectorii DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor-n.r.) care au controlat blocul alimentar, respectiv, plafonul avea urme de condens și s-a cerut igienizare, spațiul pentru spălarea fructelor și legumelor era deteriorat. S-a cerut remedierea imediată!”, a mai spus prefectul.
Un medic de la Unitatea Primiri Urgențe (UPU) a SJU Pitești atrage atenția asupra numărului mic de medici care își desfășoară activitatea în acest compartiment.
„Pentru cei care sunt nemulțumiți de timpul de așteptare în triaj și pentru cei care se fac că nu știu câți medici sunt acum în UPU față de normarea reală raportată la numărul de prezentări pe 24 de ore. În prezent, lucrează 2, 3 medici pe tură față de 5, 6 câți ar trebui (la 20.000 de prezentări pe an pot lucra doi medici pe tură, dar la noi sunt peste 60.000 de prezentări pe an). Nu este o scuză, e un adevăr dureros”, a precizat pe Facebook dr. Alina Martău, medic primar la UPU – SMURD în cadrul SJU Pitești.
Medicul argeșean solicită găsirea unor soluții care să mulțumească atât pacienții, cât și personalul medical.
„Cred că a sosit momentul să fim raționali și să ne gândim cum rezistă personalul medical în aceste condiții, să terminăm cu blamarea și jignirea celor care muncesc contracronometru și să înțelegem că hărțuirea continuă prin diferite mijloace produce mari dezechilibre în relația medic-pacient. Sănătatea este esențială pentru existența noastră”, mai menționează dr. Alina Martău.
FOTO – Facebook