Prima pagină » Actualitate » Pacienții Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, ținuți într-un pod fără aviz de securitate la incendiu și fără ieșiri de urgență. Ministerul Sănătății cere relocarea spitalului din ”spațiul necorespunzător” și găsirea responsabililor

Pacienții Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, ținuți într-un pod fără aviz de securitate la incendiu și fără ieșiri de urgență. Ministerul Sănătății cere relocarea spitalului din ”spațiul necorespunzător” și găsirea responsabililor

Pacienții Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, ținuți într-un pod fără aviz de securitate la incendiu și fără ieșiri de urgență. Ministerul Sănătății cere relocarea spitalului din ”spațiul necorespunzător” și găsirea responsabililor

Podul în care sunt ținuți pacienții care sunt operați la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca a fost amenajat fără autorizație, nu are nici după mai bine de 20 de ani aviz sau autorizație de securitate la incendiu și nici ieșiri de urgență pentru evacuarea bolnavilor, în cazul în care s-ar produce un incendiu, arată experții Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar verificările au fost făcute în perioada 20-24 iunie, de o echipă mixtă, care a inclus și experți de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Alba.

În ce privește achizițiile din perioada 2000–2022, , experții au concluzionat că au fost făcute în cea mai mare parte prin  licitaţii deschise şi într-o măsură mai mică prin proceduri simplificate, desfăşurate online, cu respectarea legislației.

Activitatea medicală la Urologie și Transplant Renal Cluj, desfășurată într-un spațiu ”necorespunzător”

Dacă achizițiile au fost desfășurate cu respectarea condițiilor legale, nu același lucru se întâmplă în cazul podului în care sunt internați pacienții Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.

Echipa de control a constat că unitatea sanitară funcționează și în prezent, aşa cum a făcut-o de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din “pod neamenajat” în secţii de spitalizare cu paturi.

Mai mult, podul nu are o ieşire în caz de urgenţă și nu a obținut niciodată de la amenajare autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu, potrivit raportului Corpului de Control.

Spațiul în care funcționează acum Institutul de Urologie și Transplant Renal nu este potrivit pentru desfășurarea activității medicale și nu are circuitele funcționale necesare, unitatea sanitară fiind obligată ca până în 31 decembrie 2024 să găsească un spațiu potrivit.

”De asemenea, s-a constatat faptul că actuala locație a ICUTR este necorespunzătoare din punct de vedere al spațiului în care funcționează, în raport cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 914/2006, cu completările și modificările ulterioare.

Conform Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea ICUTR într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, potrivit Ministerului Sănătății.

Conducerea Institutului ceruse Ministerului Sănătății, după verificările făcute de Corpul de Control, să avizeze „Declaraţia privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”, cererea fiind respinsă, în condițiile în care experții au constatat mai multe nereguli.

În urma controlului echipei mixte, s-a dispus ca managerul Institutului de Urologie și Transplant Renal să constituie o comisie de cercetare administrativă a cauzelor care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile.

Amenzile primite de Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca de-a lungul timpului pentru nereguli vor trebui recuperate de la persoanele care vor fi găsite responsabile în urma cercetării administrative.

Controlul la Urologie și Transplant Renal Cluj, la patru luni după ce angajații au cerut schimbarea directorului

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca la aproape patru luni după ce angajații au cerut schimbarea managerului interimar Dan Sîmpălean.

În 3 martie, la două zile după numirea lui Sîmpălean la conducerea Institutului, angajații au cerut revocarea lui, pe motiv că ar avea ”probleme de integritate și moralitate”, exemplificând cu articolele din presă despre acesta.

”Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca este o unitate de prestigiu atât în domeniul urologiei cât și al transplantului renal recunoscută la nivel național și internațional, care pe lângă standardele medicale și-a impus și cele de integritate. De asemenea, nu există justificare din punct de vedere al performanțelor manageriale pentru înlocuirea actualei conduceri”, scriau atunci semnatarii memoriului adresat ministrului Alexandru Rafila.

Aceștia mai solicitau numirea Corneliei Bălănean în funcția de manager interimar și, ulterior, scoaterea la concurs a postului de manager al Institutului.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și