„Perla Oltului”, după cum este „alintată” stațiunea Călimănești Vâlcea, a primit, în 2022, cu titlu gratuit un teren acoperit cu pădure din domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Zona va deveni o pădure-parc chiar în continuarea actualei alei de cură balneară a stațiunii-oraș, scrie adevărul.ro.
Pădurea-parc va fi parte a unui traseu care va porni din oraș, se va continua cu aleea de cură balneară și va ajunge până în zona turistică, la Căciulata, prin Parcul Izvoarelor, iar de aici până la Mănăstirea Cozia și mai departe spre Defileul Oltului.
Contractul pentru proiectarea pădurii-parc a fost semnat în cursul acestei săptămâni și proiectul are o valoare de 3 milioane de euro.
Potrivit unui reprezentant al Rețelei pentru Natură Urbană, pădurea-parc presupune amenajări minime, maximum alei, chioșcuri, locuri de popas, bănci și toalete pe margini.
S-a pornit de la ideea Parcului Natural Văcărești, exemplu pentru Rețeaua de Natură Urbană ca o rețea națională de arii naturale urbane formată din mai multe asociații de profil.
Despre Călimănești Căciulata știm că în 2023 s-a clasat pe locul secund, după Mamaia, în cadrul galei „Destinația anului”.
Stațiunea balneară este la mare căutare, nu numai datorită poziționării sale pe DN7/E81, drumul care face legătura între Ardeal și Oltenia / Muntenia, ori pentru tratamentele balneare și implicit izvoarele sale minerale, „Perla Oltului” atrage și datorită piscinelor sale cu apă termală, parcurilor acvatice, traseelor montane din Parcul Național Cozia, cascadelor și mănăstirilor din regiune.
Potrivit sursei citate, și la Râmnicu Vâlcea a fost preluat un teren, pe Dealul Capela, pentru a fi transformat tot într-un proiect de tip pădure-parc.
Căciulata este o localitate componentă a orașului Călimănești din județul Vâlcea, Oltenia, România.
Localitatea nu are populație stabilă, ci doar personalul unităților de cazare și alimentație publică existente aici.
Căciulata deține izvoare sulfuroase ideale pentru tratarea unor afecțiuni și este punct de plecare pentru drumeții în Munții Căpățânii și Cozia.
Izvorul „Căciulata 1” a fost captat în 1868 de inginerul Alexandru C. Golescu, unul dintre Frații Golești, scrie Wikipedia.
Sursa foto: CNIPT VL