Pădurile, scanate 3D. Cum îi ajută pe proprietari și silvicutori această tehnică dezvoltată de o echipă din România

Publicat: 16 07. 2024, 14:05

Câțiva pasionați de silvicultură din Brașov lucrează de zece ani la conceptul de „natură în formă digitală”, iar echipa a ajuns cu proiectele sale chiar în publicația americană The New York Times natura în formă digitală.

Acum, visul lor de a transpune în virtual pădurile a devenit realitate. Însă drumul până aici nu a fost deloc ușor.

„Echipamentele astea cu care puteai să culegi date din pădure erau extraordinar de scumpe, nu te puteai apropia, adică erau mult peste 100.000 euro. Și atunci, din dorința totuși de a încerca să facem ceva, ne-am construit un prim echipament plecând de la pistolul de lipit, cabluri și câteva lucruri cumpărate. A fost un început de care cumva suntem mândri, chiar dacă pare ceva foarte, foarte primitiv”, spune Bogdan Candrea, CEO al unei firme de management al pădurilor.

Acum, sistemul performant îi ajută pe pădurar, pe proprietarii de terenuri, să vadă mai ușor, inclusiv care se starea solului, cum s-au dezvoltat puieții plantați și ce cantitate de bușteni poate fi valorificată economic.

„Vrei să găsești modalități prin care să poți să culegi date într-un mod rapid, dar în același timp să ai absolut tot ceea ce ai nevoie ulterior pentru a-ți sprijini decizia. Folosim echipamente pe care să le putem purta ușor. Avem un rucsac pe care, practic, putem monta acest echipament. Asta înseamnă că avem mâinile libere în condiții de relief accidentat, ș.a.m.d. Ne putem deplasa”, mai povestește el.

Alexandru Nițulescu este inginer silvic la o multinațională care apelează la aceste servicii revoluționare de scanare. Firma are în proprietate păduri în România, Finlanda și Estonia, arată Digi24.

„Această tehnologie, această scanare ne-a ajutat foarte mult să culegem mai multe date decât în modul tradițional. Cu instrumente clasice, noi simulăm viitorul pădurilor noastre, creșterea în dimensiune, când și cum e corect să intervii asupra arborilor și așa mai departe. Noi am cules inclusiv date despre diversitate. Cu aceste scannere terestre, ne gândim aici foarte scurt la lemnul mort, acolo unde păsările și insectele își fac casa. Eroarea umană e un fapt real. Pe noi ne afectează de obicei măsurătorile care suferă din cauza erorii umane, ori prin această scanare eliminăm foarte multe erori umane”, spune el.