Pâinea, un lux pentru locuitorii din Coreea de Nord. Prețul unui kilogram de făină depășește 20 de dolari
În Coreea de Nord, pâinea a devenit simbolul celor care au un statut privilegiat, iar de cele mai multe ori, mai ajunge doar pe masa persoanelor care au o situație bună din punct de vedere financiar. În timpul pandemiei de Covid-19, prețul făinii a explodat, iar în prezent, se vinde cu peste 20 dolari, în majoritatea locurilor.
„Doar cei care sunt cu adevărat bogați își pot cumpăra făină importată și pot face pâine și jijim (clatite sărate)”, a declarat, pentru Radio Free Asia (RFA), un localnic a cărei identitate a rămas sub anonimat.
Făina a ajuns să fie, în Coreea de Nord, de trei ori mai scumpă decât orezul, considerat multă vreme un aliment de lux, rezervat persoanelor celor mai bogate. Majoritatea nord-coreenilor consumă, în general, porumb și alte cereale inferioare.
„Când prețul făinii este de peste două sau trei ori mai mare decât cel al orezului, așa cum este acum, pâinea devine, dintr-odată, hrană doar pentru oficialii de rang înalt și pentru bogați. Alimentele făcute cu făină sunt acum un simbol al bogăției”, a mai declarat Radio Free Asia (RFA), potrivit Insider.
Dacă în 2019, un kilogram de făină costa între 4.000 și 4.600 de woni (4,44 – 5,11 dolari), odată cu debutul pandemiei, prețul a urcat până la 30.000 de woni (33 dolari) pe kilogram. În prezent, kilogramul de făină se vinde cu 18.000 de woni (20 de dolari) în cele mai multe locuri, prețul explodând în 2020, după ce autoritățile au decis oprirea importurilor și închiderea granițelor.
Anul acesta, granițele au fost redeschise pentru scurt timp. China a anunțat că are un nou focar de Covid, iar autoritățile au raportat primele cazuri de infectare. Potrivit Agenției Centrale de Informații (CIA), Coreea de Nord se confruntă cu o penurie alimentară extrem de severă, având rezerve doar pentru 2 sau 3 luni.