Guvernul României celebrează Ziua Drapelului Național, Palatul Victoria urmând să fie iluminat, luni seară, în culorile Tricolorului.
„Drapelul României este simbolul națiunii, este parte a conștiinței noastre, ca țară, ca popor, ca istorie. Sub culorile sale ne afirmăm identitatea. Sub culorile sale au luptat eroii noștri, care ne-au apărat țara și demnitatea. Sub culorile sale s-a înfăptuit Marea Unire.
Și tot sub culorile drapelului nostru se cântă Imnul Național în competițiile sportive internaționale. În fapt, prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi. Să fim deci mândri cu drapelul nostru, oriunde ne-am afla!”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, conform unui comunicat al Guvernului României.
Ziua Drapelului Național a fost instituită prin Legea nr.96 din 20 mai 1998.
Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală.
Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.
Pe continent, drapel cu trei benzi – similar cu al României – mai au Franța, Italia și Belgia, dar culorile acestora sunt diferite.
Klaus Iohannis, de Ziua Drapelului: „Ne confruntăm cu provocări de SECURITATE fără precedent. Le putem depăşi doar dacă rămânem uniţi”
„Drapelul este cel care îi unește pe românii de pretutindeni, cel care ne dă forța de a păstra vie conștiința națională și de a promova valorile noastre fundamentale. Imaginea lui ne inspiră, de fiecare dată, sentimentul că suntem parte a unei națiuni, indiferent unde ne-am afla. Arborarea Drapelului Național alături de cele ale națiunilor cu care țara noastră împărtășește aceleași valori democratice și împreună cu care este membră a NATO și a Uniunii Europene reprezintă o recunoaștere a contribuției României la efortul comun de asigurare a securității și a prosperității comunității europene și euro-atlantice.
Dragi români, în această perioadă ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, pe care le putem depăși doar dacă rămânem uniți, iar drapelul nostru este simbolul sub culorile căruia trebuie să continuăm modernizarea societății noastre și promovarea identității naționale, pentru a realiza împreună aspirațiile și năzuințele poporului român.
La mulți ani României și Drapelului Național!”, a transmis, luni, Klaus Iohannis, care a fost prezentat, la ceremonia organizată în Piaţa Tricolorului, de Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT.
Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Drapelului: „Prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi”
Luni este Ziua Drapelului Național. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național printr-o lege adoptată în 1998.
În acest context, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook.
„Prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi”
„Drapelul României este Simbolul națiunii noastre, drapelul României este conștiința noastră, ca țară, ca popor, ca istorie.
Sub culorile sale ne afirmăm identitatea noastră.
Sub culorile sale au luptat eroii noștri care ne-au apărat țara și demnitatea.
Sub culorile sale s-a înfăptuit Marea Unire.
Și tot sub culorile drapelului nostru se cântă imnul național în competițiile sportive internaționale.
În fapt, prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi.
Să fim deci mândri cu drapelul nostru, oriunde ne-am afla”, scrie el.
26 iunie este Ziua Drapelului Naţional
În fiecare an la data de 26 iunie, se sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional, un eveniment cu o deosebită încărcătură emoțională pentru fiecare român. Tricolorul a devenit un simbol al naţiunii româneşti încă de la începutul secolului al XIX-lea când s-a putut remarca prezenţa celor trei culori în drapelul răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu și în cadrul căreia li se atribuie pentru prima dată următoarele semnificaţii: „Libertate” (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)”.
Însă începutul adoptării oficiale a tricolorului pe pământ românesc va avea loc în anul 1834, atunci când domnitorul Țării Românești Alexandru Dimitrie Ghica a obținut din partea Imperiului Otoman permisiunea de a pune vaselor românești steagul tricolor compus din culorile roșu, galben și albastru. Astfel, tricolorul va fi folosit pentru identificare încă din deceniul al patrulea din secolul secolului al XIX-lea, deși ca simbol național, avea să fie folosit cel mai mult în Revoluția de la 1848, când pe lângă cele trei culori, drapelul folosit de revoluționari avea inscripționată și lozinca: „Dreptate și Frăție”.
Tricolorul se va impune ca drapel național în anul 1859, odată cu alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când culorile drapelului vor fi dispuse pe orizontală, având culoarea albastră plasata în partea de sus a steagului. Abia după venirea lui la domnie a regelui Carol I, drapelul va avea benzile dispuse pe vertical, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de drapelele principalelor țări europene ce aveau steagul împărțit în mod egal, pe verticală, conform paginii de Facebook „Lecția de Istorie”.
Actualul drapel național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance cu culoarea albastră, apoi galben și roșu, cu o proporție de 2:3 între lățime și lungime. Drapelul României este arborat în mod permanent pe edificiile și instituțiilor publice, iar ca pavilion, este permanent arborat pe navele ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanțelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum și la reședința șefilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale șefilor de misiuni diplomatice și oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit uzanțelor protocolare din țările respective.