Pălinca este mai scumpă şi cu 15 lei, după ce recolta de prune a fost compromisă din cauza secetei prelungite
Din cauza secetei prelungite, recolta prunelor de vară în livezile din Banatul de Munte este aproape la jumătate faţă de anii trecuţi. Asta, spre dezamăgirea oamenilor care vor consuma la iarnă mai puţină pălincă.
Locuitorii din Valea Almăjului spun că, în lipsa rachiului se vor delecta cu gemuri, dulceţuri şi sucuri.
În localitatea Lăpuşnicu Mare nu există sătean care nu aibă în curte măcar un cazan pentru ţuică. Anul acesta însă, recolta saracă îi va cam lăsa cu rafturile beciurilor goale.
„Mai am vreo două, trei livezi, de unde nu am adunat decât doi, trei saci”, a declarat un localnic pentru observatornews.ro
Recolta săracă de prune din acest an va scumpi palinca, spun localnicii. Astfel că, de la 25 de lei cât costa un litru de rachiu anul trecut, acum aceeaşi cantitate se va vinde cu peste 40 de lei. Preţul va fi şi mai mai mare la iarnă.
Carnea, mai scumpă din cauza secetei
Seceta îi determină pe mulți dintre crescătorii de animale să-și vândă oile, caprele sau vacile. Pășunile unde își duceau animalele s-au uscat, iar fermierii sunt nevoiți să le cumpere furaje ca să le întrețină, iar prețul acestora s-a dublat față de anul trecut.
Traian Gârtan este fermier în comuna Slătioara, județul Olt. Vara, bărbatul obișnuia să-și hrănească animalele direct cu iarba de pe câmp, numai că în acest an seceta a pârjolit câmpurile localității.
Pășunile sunt acum aproape complet uscate, iar crescătorii de animale sunt nevoiți să cumpere mâncarea pentru bovine. Traian Gârtan spune că furajele îl costă circa 1.000 de euro pe lună, așa că a decis să vândă 5 din cele 25 de vaci. 16 lei/ kg de carne a obținut omul, un preț cu 2 lei mai scăzut față de luna trecută.