Prima pagină » Actualitate » Pământul, lovit de o FURTUNĂ geomagnetică severă de clasa G4. Ce fenomene au apărut pe cer și cum pot afecta sateliții din spațiu

Pământul, lovit de o FURTUNĂ geomagnetică severă de clasa G4. Ce fenomene au apărut pe cer și cum pot afecta sateliții din spațiu

Pământul, lovit de o FURTUNĂ geomagnetică severă de clasa G4. Ce fenomene au apărut pe cer și cum pot afecta sateliții din spațiu
Sursa foto: Profimedia images

Pământul a fost afectat recent de o furtună geomagnetică severă de clasă G4, care a generat aurore spectaculoase vizibile din Statele Unite până în Europa, conform Live Science.

Această furtună geomagnetică a atins intensitatea maximă luni, în urma unei serii de erupții solare puternice, potrivit Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA).

Furtuna a început să se diminueze, dar activitatea geomagnetică ușoară continuă, permițând posibilitatea ca aurorele să fie încă vizibile.

Furtunile geomagnetice de clasă G4 pot avea efecte adverse asupra sateliților, rețelelor electrice și sistemelor de comunicații radio, însă majoritatea acestor efecte nu sunt de amploare majoră.

„Efectele potențiale ale acestui nivel de furtună includ degradarea comunicațiilor de înaltă frecvență la latitudini înalte și creșterea rezistenței la sateliți pe orbita terestră joasă”, a declarat NOAA într-un aviz publicat luni, 12 august.

„O creștere suplimentară a activității meteorologice în spațiu nu este anticipată în acest moment.”

NOAA a raportat pentru prima dată condiții de furtună de clasă G4 luni, în jurul orei 11:00 EDT, iar furtuna a început să slăbească ulterior. Se estimează că o furtună moderată de clasă G2 va continua până miercuri, potrivit Antena 3.

Furtunile geomagnetice se formează atunci când plasma solară interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, trimițând particule solare încărcate către polii nord și sud ai planetei, provocând apariția aurorelor.

Activitatea solară este accentuată în această perioadă, iar centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA măsoară aceste furtuni pe o scară de la G1 (minor) la G5 (extremă).

În mai, o furtună extremă de clasă G5 a lovit Pământul, fiind cea mai puternică din ultimii 20 de ani, provocând defecțiuni temporare ale sateliților și perturbări ale rețelei electrice, dar fără daune semnificative.

Furtunile geomagnetice puternice sunt mai frecvente în timpul maximului solar al ciclului de 11 ani al soarelui, care, deși a fost inițial prezis să înceapă în 2025, ar putea să fi început deja, conform cercetătorilor.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele