Prima pagină » Actualitate » Până când pot fi solicitate zilele de concediu neefectuate din anul 2024. Ce arată legea

Până când pot fi solicitate zilele de concediu neefectuate din anul 2024. Ce arată legea

Până când pot fi solicitate zilele de concediu neefectuate din anul 2024. Ce arată legea

Până când pot fi solicitate zilele de concediu neefectuate din anul 2024? Iată ce trebuie să știe angajații din România care nu au reușit să se bucure de cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă.

Angajații români primesc o veste pozitivă. Cei care au o nelămurire în legătură cu zilele de concediu nefolosite anul acesta vor avea dreptul să solicite angajatorului să le recupereze în 2025. Astfel, cei care nu au reușit să beneficieze de cele 20 de zile de concediu legal minim în 2024 pot cere ca aceste zile să le fie acordate până la jumătatea anului 2026.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

Vezi și Cine sunt ANGAJAȚII din România care vor avea 5 zile libere și prime de sărbători, în decembrie 2024

Zilele de concediu neefectuate din anul 2024 pot fi acordate în următoarele 18 luni

Pentru concediul de odihnă neefectuat, angajatorilor nu le este permisă compensarea în bani. Acest aspect are loc în condițiile în care încetează CIM.

„Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă” – Codul Muncii.

De asemenea, art. 147 din Codul Muncii arată că există și un caz special în care se poate oferă un concediu de odihnă suplimentar. Se aplică în cazul persoanelor care lucrează în condiții grele, periculoase, dar și în cazul altor categorii de salariați.

Art. 147. Concediul de odihnă suplimentar pentru situații speciale.
(1) Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariați prevăzute la alin. (1) se stabilește prin contractul colectiv de munca aplicabil și va fi de cel puțin 3 zile lucrătoare, arată Codul Muncii.

Citește și Ce trebuie să faci zilnic, ca să TRĂIEȘTI mai mult. Este un obicei considerat un adevărat „masaj pentru creier”

Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și