Pandemia nu s-a terminat! Un nou val de coronavirus lovește România. Subvarianta Pirola, responsabilă
Pandemia nu s-a terminat! Chiar dacă în ultimul an restricțiile impuse de infectarea cu noul coronavirus aproape că nu au mai existat, iată că noul val de infectări vine să sublinieze că pandemia în că există.
România este pe locul 2 în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare în noul val COVID-19.
Peste 1.100 de persoane infectate au nevoie de îngrijiri medicale, dintre care, peste 70 sunt la Terapie Intensivă. Din totalul internărilor aproape 100 sunt minori. 27 de bolnavi si-au pierdut viaţa în ultima săptămână.
Specialiștii spun că noul val de COVID ar fi dat de Pirola, noua variantă a coronavirusului.
”Situaţia Covid în România înseamnă un număr mare de infectări şi este o creştere constantă în ultimele patru-cinci săptămâni, doar că nu este un val al internărilor aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, nu este o presiune sporită la nivelul secţiilor de terapie intensivă.
Problema pe care o văd este legată de sezonul rece, care este aproape şi în care vom avea o circulaţie crescută pentru virusurile gripale, pentru virusul SARS COV2 şi pentru alte virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.
Deci cred că trebuie să fie prudență, să ne vaccinăm antigripal şi va fi inclusiv vaccin împotriva SARS COV2în varianta nouă, care va veni cât de curând”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, pentru Antena 3 CNN.
”Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele dragi nouă”
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, luni seară, la Medika TV, că lucrurile sunt diferite față de începutul pandemiei, acum există tratamente, vaccin. În plus, medicul a sublinia că cei care au infecții respiratorii ar trebuie să poarte mască.
”Au fost ani grei pentru toată lumea, şi pentru populaţie, şi pentru cadrele medicale. Cert este că acuma, pe lângă vaccinare, adică medicaţia preventivă, avem şi medicaţia curativă pe care putem să o administrăm. Deci avem mai multe instrumente la îndemână. Pe de altă parte, este un gest, să zic aşa, de sănătate publică, atunci cât suntem răciţi, să ne minimalizăm ieşitul în societate, să purtăm o mască trebuie să învăţăm şi noi de la persoane cum ar fi de exemplu, asiaticii, când suferă de infecţii respiratorii, imediat îşi pun mască.
Masca n-a omorât pe nimeni, ba chiar, dimpotrivă, ne ajută să ne revenim mai repede şi să-i protejăm pe cei dragi. Într-adevăr, suntem, sătui toată lumea, tot am discutat de SARS-CoV-2, dar trebuie să avem grijă în continuare de persoanele dragi nouă, în special de persoanele cu comorbidităţi din zona oncologică şi hematologică, în special. Aceste zone sunt mai sensibile, dar efectele vaccinării îşi spun cuvântul, depăşim cu simptome foarte uşoare această provocare şi considerăm că nu o să avem cazuri dificile”, a explicat medicul.