Papa Francisc a luat miercuri decizia extraordinară de a expulza 10 prelați – un episcop, preoți și laici – dintr-o mișcare catolică promiscuă din Peru, după ce o anchetă a Vaticanului a descoperit abuzuri „sadice” de putere, inclusiv sodomie, autoritate și spiritualitate. Măsura împotriva conducerii Sodalitium Christianae Vitae a urmat deciziei lui Francisc de luna trecută de a-l expulza pe fondatorul grupului, Luis Figari, după ce s-a descoperit că acesta și-a sodomizat recruții, conform CNN.
Persoana de cel mai înalt rang care a primit ordinul de expulzare a fost arhiepiscopul Jose Antonio Eguren, pe care Francisc l-a forțat deja să demisioneze din funcția de episcop de Piura în aprilie din cauza dosarului său tenebros.
Decizia a fost anunțată de Conferința Episcopală Peruană, care a postat pe site-ul său o declarație a ambasadei Vaticanului.
Declarația este uimitoare deoarece enumeră abuzuri descoperite de ancheta Vaticanului care au fost rareori sau niciodată pedepsite canonic – cum ar fi piratarea comunicațiilor cuiva – și a citat persoanele pe care papa le-a considerat responsabile.
Măsura va fi probabil salutată de unele dintre victimele care au vorbit cu CNN la începutul acestui an și au îndemnat Vaticanul să ia măsuri serioase împotriva făptașilor după decenii de impunitate.
Potrivit declarației, anchetatorii Vaticanului au descoperit abuzuri fizice „inclusiv cu sadism și violență, abuzuri de conștiință de tip sectă, abuzuri spirituale, abuzuri de autoritate, abuzuri economice în administrarea banilor bisericii și „abuzuri în exercitarea apostolatului jurnalistic”.
Acesta din urmă a fost, probabil, îndreptat împotriva unui jurnalist legat de Sodalitium care a atacat criticii mișcării pe rețelele sociale, încă din 2000.
Luis Figari a fondat mișcarea Sodalitium Christianae Vitaeîn 1971 ca o comunitate laică pentru a recruta „soldați pentru Dumnezeu”, una dintre mai multe societăți catolice născute ca o reacție conservatoare la mișcarea teologiei eliberării de stânga care a cuprins America Latină, începând cu anii 1960. La apogeul său, grupul număra aproximativ 20.000 de membri în America de Sud și Statele Unite. A avut o influență enormă în Peru.
Victimele abuzurilor comise de Figari s-au plâns arhiepiscopiei din Lima în 2011, deși alte plângeri împotriva lui datează din 2000. Dar nici biserica locală, nici Sfântul Scaun nu au luat măsuri concrete până când una dintre victime, Pedro Salinas, a scris o carte împreună cu jurnalista Paola Ugaz, care detaliază practicile întortocheate ale Sodalitium în 2015, intitulată „Jumătate călugări, jumătate soldați”.
O anchetă externă ordonată de Sodalitium a stabilit ulterior că Figari era „narcisist, paranoic, înjositor, vulgar, răzbunător, manipulator, rasist, sexist, elitist și obsedat de problemele sexuale și de orientarea sexuală” a membrilor Sodalitium.
Ancheta, publicată în 2017, a constatat că Figari își sodomiza recruții și îi forța să îl mângâie pe el și pe ceilalți. Îi plăcea să îi vadă „experimentând durere, disconfort și frică” și îi umilea în fața altora pentru a-și spori controlul asupra lor, a constatat raportul.
Cu toate acestea, Sfântul Scaun a refuzat să îl expulzeze pe Figari din mișcare în 2017 și i-a ordonat doar să trăiască separat de comunitatea Sodalitium din Roma și să înceteze orice contact cu aceasta. Vaticanul a fost aparent legat de legea canonică care nu prevedea astfel de pedepse pentru fondatorii de comunități religioase care nu erau preoți. Victimele au fost indignate.
Ancheta a fost efectuată de cei mai importanți investigatori ai crimelor sexuale din Vatican, arhiepiscopul maltez Charles Scicluna și monseniorul Jordi Bertomeu, de la Dicasterul pentru Doctrina Credinței, care s-au deplasat la Lima anul trecut pentru a lua mărturii de la victime.
CNN a contactat, de asemenea, reprezentantul arhiepiscopului Jose Antonio Eguren, fără răspuns, precum și pe reprezentanții Sodalitium Christiane Vitae, care, de asemenea, nu au răspuns.