Prima pagină » Actualitate » LIVE UPDATE | Zeci de mii de persoane, la funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, la Vatican / Papa Francisc a condus slujba de înmormântare a fostului papă – FOTO-VIDEO 

LIVE UPDATE | Zeci de mii de persoane, la funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, la Vatican / Papa Francisc a condus slujba de înmormântare a fostului papă – FOTO-VIDEO 

Papa Francisc oficiază joi, în Piața Sfântul Petru, slujba de înmormântare a predecesorului său, fostul Papă Benedict, care a murit, sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. 

UPDATE ora 14:00 – Cardinalul Angelo Amato: „El a fost soarele care ne-a luminat pe toți”

Odată cu moartea lui Benedict, conservatorii deplâng pierderea unui lider care a susținut tradițiile, doctrinele, legea și ordinea bisericii pe care ei le prețuiesc.

„El a fost soarele care ne-a luminat pe toți”, a spus cardinalul Angelo Amato, fost secretar al biroului bisericesc pentru doctrină, pe care Benedict a condus-o înainte de a deveni papă și lider al departamentului care decide beatificările.

Zeci de mii de persoane iau parte astăzi la funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, la Vatican / Papa Francisc conduce slujba de înmormântare a fostului papă / Sursa foto: Profimedia

Zeci de mii de persoane iau parte astăzi la funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, la Vatican / Papa Francisc conduce slujba de înmormântare a fostului papă / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:20 – Benedict este îngropat lângă predecesorii lui

Benedict al XVI-lea este înmormântat în așa-numitele Grote ale Vaticanului, alăturându-se celor aproape 150 dintre predecesorii săi sub Bazilica Sf. Petru.

Conform propriilor dorințe, Benedict va fi înmormântat într-un mormânt la nivelul podelei care a avut deja alți doi ocupanți recenți: Ioan al XXIII-lea, care a condus biserica timp de aproape cinci ani înainte de moartea sa în 1963, și Ioan Paul al II-lea, predecesorul lui Benedict. Ambii foști suverani pontifi au fost mutați la etaj în Bazilica Sf. Petru când au fost beatificați, penultimul pas înainte de sfințire, scrie New York Times.

Mormântul lui Papa Ioan Paul al II-lea / Sursa foto: Profimedia

Mormântul lui Papa Ioan Paul al II-lea / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:55 – Liderii lumii îi aduc un omagiu fostului papă

Liderii mondiali au adus un omagiu Papei emerit Benedict al XVI-lea, unii dintre ei fiind prezenți la funeralii, printre care Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei, noul prim-ministru al Italiei, Giorgia Meloni, fosta regină Sofia a Spaniei și zeci de ambasadori mondiali.

Președintele Biden, catolic, a declarat la scurt timp după moartea lui Benedict că acesta va fi „ținut minte ca un teolog renumit, cu o viață întreagă de devotament față de Biserică”.

Liderul Irlandei, Leo Varadkar, a scris pe Twitter despre Benedict: „Fiul unui ofițer de poliție și al unei bucătărese, primul german ales ca Papă în 1.000 de ani, a fost în cele din urmă un „lucrător umil în via Domnului”.”

UPDATE ora 11:40:Benedict… fie ca bucuria ta să fie deplină”, spune Papa Francisc

Omilia Papei Francisc, unul dintre momentele cheie ale slujbei, a fost impregnată de versuri, fără prea multe atingeri personale și fără nicio referire la predecesorul său pe nume până la ultima frază: „Benedict, prieten credincios al Mirelui, fie ca bucuria ta să fie deplină atunci când îi auzi vocea, acum și în veci!”.

În omilie, Francisc i-a adus un omagiu lui Benedict mai eliptic, invocând o figură care și-a petrecut viața „ținând cu tărie ultimele cuvinte ale Domnului”. De asemenea, a citat o definiție a iubirii pe care Benedict a folosit-o la începutul pontificatului său.

Imagine

Imagine

UPDATE ora 11:00: Pe lângă sutele de cardinali și miile de credincioși catolici, înmormântarea lui Benedict al XVI-lea este, de asemenea, un eveniment multiconfesional.

Delegații de persoane de confesiune evreiască, precum și lideri musulmani și budiști din Roma au participat joi la funeralii în semn de solidaritate.

Biserica Catolică este urmată de aproximativ 1,3 miliarde de oameni la nivel global, iar atât Papa Francisc, cât și răposatul său predecesor au vizitat țări care nu sunt majoritar creștine în încercarea de a promova relațiile interconfesionale.

Imagine

Într-una dintre rugăciunile de deschidere, Francisc, referindu-se la Benedict, a spus „Ne rugăm ca, după ce a slujit ca vicar al fiului tău pe pământ, să fie întâmpinat de el în gloria eternă”.

Imagine

Știrea inițială

Sunt așteptate să participe peste 60.000 de persoane. Vor fi prezente delegații oficiale din Italia și din Germania natală a lui Benedict. Alți lideri, printre care regele și regina Belgiei și regina Spaniei, precum și aproximativ 13 șefi de stat sau de guvern, vor fi prezenți în calitate privată. Majoritatea țărilor vor fi reprezentate de ambasadorii lor la Vatican.

Începând de luni, trupul neînsuflețit al Papei emerit a fost depus în Bazilica Sfântul Petru, unde peste 160.000 de persoane trecuseră pentru a-i aduce un omagiu până miercuri la prânz.

Imagine

Joi, la ora 08:45 , plasatori cunoscuți sub numele de cavaleri papali vor purta sicriul în procesiune în afara bazilicii și îl vor așeza pe treptele din fața Pieței Sfântul Petru. Credincioșii se vor ruga rozariul timp de aproximativ 45 de minute.

Sfânta Liturghie funerară prezidată de Papa Francisc urmează să înceapă la ora 9:30. La început, papa se va așeza în fața sicriului cu fața la mulțime. Corul Capelei Sixtine își va începe cântarea cu ritualurile de introducere.

Papa se va deplasa apoi pe un scaun de lângă altar și va prezida de acolo, stând în cea mai mare parte a timpului așezat din cauza unei afecțiuni la genunchi care îl împiedică să stea în picioare prea mult timp. Celebrantul care va sta în picioare la altar va fi cardinalul italian Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor.

Funeralii susținute de 120 de cardinali, 400 de episcopi și aproape 4.000 de preoți

Francisc va rosti omilia la slujbă, care va fi con-celebrată de 120 de cardinali, 400 de episcopi și aproape 4.000 de preoți.

La finalul slujbei, Francisc va recita „Laudația finală și despărțirea”, cerându-i lui Dumnezeu să „consoleze Biserica”.

Liturghia pentru slujba de înmormântare se bazează în mare parte pe cea pentru un papă care moare în timpul domniei, cu unele modificări minore, în special în câteva rugăciuni și lecturi.

Una dintre rugăciuni va include cereri către Dumnezeu atât pentru Benedict, cât și pentru Francisc.

Aproape de finalul slujbei, Francisc va stropi cu apă sfințită sicriul și îl va tămâia.

El va spune în latină: „Părinte milostiv, îl încredințăm milostivirii tale pe Papa emerit Benedict, pe care l-ai făcut succesor al lui Petru și păstor al Bisericii, un predicator neînfricat al cuvântului tău și un slujitor credincios al misterelor divine”.

Corul va cânta apoi în limba latină: „Fie ca îngerii să te conducă în paradis; fie ca martirii să vină să te întâmpine și să te ducă în cetatea sfântă, noul și eternul Ierusalim”.

Priveghiul urmează să se încheie la ora 19.00 . Trupul va fi apoi așezat într-un sicriu din lemn de chiparos, împreună cu mai multe obiecte papale, precum veșminte care simbolizează rolul său de papă și episcop, precum și monede și medalii care au fost bătute în timpul pontificatului său. De asemenea, va fi inclus și un tub de plumb cu un act în limba latină care enumeră punctele cheie ale pontificatului său.

Sicriul de chiparos va fi închis în mod privat, în prezența câtorva colaboratori apropiați, precum arhiepiscopul Georg Ganswein, care a fost mult timp secretarul lui Benedict al XVI-lea, și a altor membri ai gospodăriei în care acesta a locuit după ce a demisionat din papalitate în 2013, fiind primul papă care a făcut acest lucru în ultimii 600 de ani.

Slujbă și înmormântare privată

Purtătorii de sicriu vor duce apoi sicriul de chiparos înapoi în bazilică pentru o slujbă privată în care va fi sigilat și înfășurat în panglici.

Acesta va fi apoi așezat într-un sicriu de zinc, care va fi sudat și închis. Ambele vor intra apoi într-un sicriu mai mare, din lemn.

Benedict va fi apoi înmormântat, conform dorințelor sale, în același loc din criptele de sub Bazilica Sfântul Petru în care a fost înmormântat inițial Papa Ioan Paul al II-lea în 2005, înainte ca trupul său să fie mutat într-o capelă din bazilică în 2011.

Înmormântarea va fi, de asemenea, o slujbă privată.

Sursa: Reuters

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și