Prima pagină » Actualitate » Paradisul din CARAIBE unde românii vor să VOTEZE, dar nu pot. Cea mai apropiată secție de insula Sfânta Lucia este la o zi distanță: „O mare problemă”

Paradisul din CARAIBE unde românii vor să VOTEZE, dar nu pot. Cea mai apropiată secție de insula Sfânta Lucia este la o zi distanță: „O mare problemă”

Paradisul din CARAIBE unde românii vor să VOTEZE, dar nu pot. Cea mai apropiată secție de insula Sfânta Lucia este la o zi distanță:

Sorin și Diana Moldovan sunt doi români, soț și soție, stabiliți pe insula Sfânta Lucia, una dintre destinațiile de vis din Caraibe, cu un peisaj natural spectaculos. După 20 de ani de stat în Canada, cei doi români s-au mutat în Caraibe, într-un adevărat paradis, un loc râvnit de oameni din lumea întreagă pentru frumusețea peisajelor.

La alegerile prezidențiale din acest an, diaspora din Sfânta Lucia (Saint Lucia), parte din Commonwealth, nu poate vota, deoarece nu este un sistem de vot pus la punct pentru românii de pe insulă sau pentru cei din Martinica, insulă aflată la nord de Sfânta Lucia, care aparține de Franța. Distanța până în Cuba, unde ar putea vota, s-ar parcurge într-o zi, în lipsa unor zboruri directe.

Românii își aleg viitorul președinte dintre cei 14 candidați rămași în cursă, care au încercat să convingă alegătorii că pot fi cea mai bună opțiune pentru a fi la cârma României în următorii cinci ani, într-un nou context geopolitic, cu un război aproape de graniță și cu provocări interne, economice,  sociale și de apărare.

Sorin și Diana Moldovan sunt doi români, soț-soție, stabiliți în Saint Lucia

Sorin și Diana Moldovan sunt doi români, soț și soție, stabiliți pe insula Sfânta Lucia, din Caraibe

„Nu vom reuși să votăm și asta este o mare problemă”

Sorin Moldovan, românul care și-a deschis un businnes în paradisul din Caraibe, a povestit într-un interviu pentru Gândul cum este situația electorală pentru românii din Sfânta Lucia. Ministerul Afacerilor Externe l-a numit recent pe Sorin Moldovan consul onorific al insulei, iar acum așteaptă aprobarea autorităților din Sfânta Lucia.

Românul speră ca, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, diaspora din insulele Sfânta Lucia și Martinica să poata da un vot pentru alegerea președintelui României, țara în care s-au născut.

„Noi am plecat de 25 de ani din România și ne-am dus mai întâi în Canada, acolo unde am locuit 20 de ani. De acolo am descoperit Saint Lucia și am reușit să construim aici un mic hotel. Ce să vă spun? Este foarte dificil pentru noi să participăm la votare de aici, din Caraibe. Când eram în Canada, era foarte ușor. Mergeam la Consulat, stăteam la coadă, bineînțeles, dar puteam să votăm.

Aici, singura modalitate de a vota este să zburăm în Cuba și este foarte dificil. Ne ia aproape o zi să ajungem acolo, pentru că nu sunt avioane directe. Din păcate, nu vom reuși să votăm și asta este o mare problemă. Ne făcea plăcere când eram în Canada, deoarece era foarte simplu. Ministerul Afacerilor Externe m-a numit deja consul onorific, dar așteptăm aprobarea autorităților din Saint Lucia și atunci eu cred că lucrurile se vor mai  simplifica puțin.  

În Martinica – o insulă la nord de Saint Lucia, care aparține de Franța – sunt foarte mulți români. Aici este o problemă pe care eu o văd. Mă refer la faptul că, din păcate, acei români care locuiesc în Martinica nu au nicio posibilitate de a vota, din cauza distanței. Eu, personal, cunosc în Martinica 100 de familii de români. În Saint Lucia suntem doar vreo 4-5 familii de români, Saint Lucia are o populație de 180.000 de locuitori, este cât un orășel din România. Aici sunt foarte mulți români care vin în tranzit, iar de câțiva ani s-a deschis piața turistică pentru români”, a spus Sorin Moldovan, pentru Gândul.

„Am plecat pentru că nu am mai avut răbdare să stau să se schimbe lucrurile în România”

Sorin Moldovan susține că este la curent cu ceea ce se întâmplă în România, însă mărturisește că nu se regăsește în niciunul dintre candidații aflați pe buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pledează însă pentru o societate de centru-dreapta pentru România, una în care business-urile, în special cele mici și mijlocii, să fie ajutate, pentru ca ele să ajute la rândul lor economia țării.

Sincer să fiu, dintre toți candidații pe care i-am văzut, nu mi s-a părut nici niciunul cu o carismă specială și nu mă regăsesc. Eu sunt împotriva curentului pe stânga, extrem, pentru că acesta este și unul din motivele pentru care am plecat din România.

După facultate, am lucrat în România și n-am plecat pentru că am vrut să plec neapărat. Am plecat din motive pe care nu puteam să le controlez și nu am mai avut răbdare să stau să se schimbe lucrurile în România așa cum aș fi vrut eu.

O societate de centru-dreapta este, pentru mine, o societate care ar fi mai viabilă pentru România. O societate în care business-urile sunt ajutate, mai ales cele mici și mijlocii. Astea sunt coloana vertebrală a a fiecărei societăți”, a mai spus românul stabilit cu soția în insula Santa Lucia.

 „Mi-e dor de țară și nicăieri nu-i mai bine decât în țara de unde te-ai născut”

Sorin Moldovan a mărturisit că vine des în România, în special pentru a-și vizita părinții, care locuiesc la Oradea. Totodată, nu exclude o revenire definitivă în România, recunoscând însă că business-ul în care este ancorat îngreunează toată această situație.

„Nu aș elimina posibilitatea reîntoarcerii și a trăi în România, dar fiind legați de o afacere aici, departe de țară, este mai dificil, pentru că este greu să controlezi un business de la distanță. Părinții mei locuiesc la Oradea și de asta venim foarte des în țară. În Saint Lucia, sezoanele sunt pline, începând din decembrie până în mai, iar până prin noiembrie nu prea mai este sezon plin.

Atunci, mi-aș face un plan ca să pot să vin să locuiesc în România, să stau patru sau șase luni în România și restul aici. Dacă aș vinde business-ul, atunci probabil că m-aș putea gândi la o reîntoarcere. Mi-e dor de țară și nicăieri nu-i mai bine decât în țara unde te-ai născut, unde ai crescut și unde ai familia și prietenii din copilărie.

Dar, am făcut acest pas i este dificil să te împarți pe mai multe terenuri. Să știți că peste tot sunt provocări. Am am zis cuiva, mai demult – persoana respectivă se plângea de ce se întâmplă – să-mi spună țara unde totul este perfect corect și mă voi muta acolo”, a conchis Sorin Moldovan, românul stabilit în Caraibe.


CITEȘTE ȘI:

DIASPORA VOTEAZĂ. Ce președinte vor românii din străinătate: „Mă aștept să ne dea înapoi valoarea”

România, la răscruce de ALEGERI. Analistul Bogdan Teodorescu, despre aritmetica majorității: „Primul an în care numărul de dreapta nu este mai mare”

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și