Paradisul sălbatic din Moldova pe care nu mulți turiști îl cunosc! Se află la 25 km de Iași și ascunde o rezervație naturală unică în România

Publicat: 05 10. 2024, 09:05
Actualizat: 05 10. 2024, 10:04
Ce a putut spune despre România o italiancă din Catania / sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)

V-ați gândit vreodată care ar putea fi paradisul sălbatic din Moldova? Este vorba despre o zonă aflată la circa 25 de kilometri de Iași și care ascunde o rezervație naturală unică în România. În anul 2020, a devenit arie protejată de UNESCO. Sute de specii de păsări, pești și animale contribuie la biodiversitatea locală. Mai jos, în articol, vă aducem în atenție bogăția naturală a zonei, structura ariei protejate, dar și atracțiile turistice.

Zona Moldovei poate fi considerată o adevărată oază de biodiversitate. De altfel, există o locație denumită Delta Moldovei care ascunde o faună și floră cu totul speciale. Desigur, acestă arie este protejată prin lege, așa cum arată Societatea Ornitologică Română. În anul 2019, reprezentanții explicau că au fost descoperite alte 3 specii noi de plante protejate – târtan, stânjenelul și capul șarpelui.

Experții botaniști ai proiectului „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate Acumulările Belcești, Sărăturile Jijia Inferioară Prut, Eleșteiele Jijiei și Miletinului și Balta Teiva Vișina” precizau că aceste plante nu erau menționate în fișele standard ale acelor situri. De altfel, descoperirea lor a adus o îmbogățire categorică a listei ce conține plantele protejate prin lege și a impus realizarea unui set de măsuri prin care speciile să fie conservate.

Delta Moldovei a devenit arie protejată de UNESCO

În urma acumulării mai multor râuri în lacul Jijia, zona respectivă a căpătat denumirea de Delta Moldovei. De altfel, a fost desemnată o arie protejată prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltării Durabile nr 1.964/2007 – „ORDIN nr. 1.964 din 13 decembrie 2007 al ministrului mediului şi dezvoltării durabile privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România”. Situl natural „Eleșteiele Jijiei și Miletinului” a devenit o zonă umedă protejată de interes intenațional prin Convenția Ramsar (tratat interguvernamental sub egida UNESCO).

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), situl respectiv reprezintă „ultimul sit RAMSAR desemnat la nivelul României, în iunie 2020 și primul sit Ramsar din regiunea Moldovei”.

Structura sitului natural: aria protejată se întinde pe teritoriul a 12 comune din județul Iași

Situl natural are o suprafață de 18.990 de hectare care, la rândul lor, se întind pe teritoriul a 12 comune din județul Iași (în nord). De-a lungul acestei suprafețe se regăsesc peste 20.000 de exemplare de păsări (aprox. 200 de specii). O parte dintre acestea s-ar afla pe cale de dispariție. Cele 12 comune de-a lungul cărora se întinde rezervația unică din România: Andrieșeni, Focuri, Movileni, Coarnele Caprei, Gropnița, Șipote, Țigănași, Trifești, Popricani, Probota, Vlădeni, Victoria.

Delta Moldovei prezintă habitate variate, iar peștii, păsările și animalele și-au făcut „casă” printre ierburile înalte, pajiști, mlaștini, în malurile nămoloase și lacurile naturale.

Vezi și Stațiunea din România care găzduiește cel mai mare parc balnear din țară. Se află la 200 de kilometri de București

Vezi și Stațiunea din România care s-a reinventat după Revoluție. Ploua cu acid sulfuric pe vremea comunismului și era cel mai nociv oraș din Europa

Circa 200 de specii de păsări trăiesc în acest habitat, o parte fiind sălbatice și pe cale de dispariție

Există o multitudine de specii de păsări în Delta Moldovei, aspect care contribuie, de altfel, la diversitatea locală. O parte dintre acestea sunt sălbatice sau se află pe cale de dispariție.

Cea mai mare pasăre acvatică din țara noastră este pelicanul creț – o specie considerată vulnerabilă la nivel mondial. Printre păsările prezente în zona sălbatică situată la 25 de kilometri de Iași se numără: Cormoranul mic; Cormoranul mare; Lebăda de vară; Gâsca de vară; Egreta mică; Țigănușul; Eretele de stuf; Gârlița mare și cea mică; Rațele migratoare; Stârcul pitic; Stârcul galben; Gâsca cu gât roșu; Ferăstrașul mare (o prezență rară); Lopătarul; Barza albă; Buhaiul de baltă; Șerparul; Pescărelul albastru; Prigoria, Lăstunul de mal; Acvila de câmp; Codalbul.

Pelicani albi / sursă foto: Envato

Alte păsări: Lăcar de stuf / mic / de mlaștină; Privighetoarea de baltă; Gâsca de semănătură; Sticlete; Nisipar; Mugurar; Corcodel cu gât negru și cel cu gât rpșu, Corcodel de iarnă și Corcodel mare. Pe listă se mai adaugă, printre altele, Pasărea Omătului, Fazanul și Potârnichea.

„Aici sunt concentrate cele mai multe populații clocitoare, este o zonă absolut impresionantă în timpul migrației păsărilor. Este cea mai mare colonie de lopătar din regiune și una dintre cele mai mari din țară, în afara Deltei Dunării. Am putut surprinde rața roșie cu boboci, este o specie strict protejată pe plan global”, preciza Carmen Gache, expert ornitolog, potrivit Stirileprotv.ro.

Vezi și Salina Turda se EXTINDE cu peste 10.000m². Noua zonă include alei suspendate, zone de agrement și lifturi panoramice

Vezi și Rezervația naturală de la Marea Neagră care se întinde de-a lungul a 7 km de coastă. Ce sunt zonele A și B și ce interdicții au turiștii

Arie protejată bogată în specii de pești și animale, în județul Iași

De altfel, aria protejată din județul Iași este bogată în specii de pești, dar și vulpi, vidre, căprioare și mistreți. În zonă își au casă broaștele, șoarecii, șopârlele, dar și hâciogii și iepurii. În Delta Moldovei se regăsește și o biodiversitate piscicolă îmbelșugată: caras, crap, novac, sânger (crap argintiu). În zona Lacului Jijia se regăsește cea mai mare colonie de stârci, dar și singura colonie de lopătari din România (excepție cea din Delta Dunării).

Turiștii care vin în Delta Moldovei se pot bucura de un peisaj aparte. Desigur, trebuie să respecte legea și să nu distrugă sau să perturbe habitatul. În anumite zone se poate practica pescuitul sportiv. Aria de protecție specială avifaunistică poate pune la dispoziție turiștilor zone în care să se plimbe, inclusiv cu barca sau caiacul.

Vezi și SATUL din Ardeal care i-a cucerit pe turiștii de peste hotare. Familii de străini s-au mutat aici, pentru totdeauna

Obiective de interes în jurul paradisului sălbatic

Există mai multe atracții turistice sau obiective istorice de interes care pot fi descoperite în Delta Moldovei. Printre acestea se numără următoarele:

  • Situl Arheologic de la Popricani – este un monument istoric regăsit în județul Iași;
  • Situl arheologic de la Andrieșeni;
  • Prutețul Bălătău – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Probota;
  • Pădurea Icușeni – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Victoria;
  • Rezervația acvatică Râul Prut – arie protejată;
  • Pădurea Medeleni – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunelor Golăiești și Victoria;
  • Pădurea Roșcani – arie protejată situată pe teritoriul administrativ al comunei Trifești;
  • Biserica „Sf. Haralambie” din Cârniceni (1792);
  • Biserica „Sf. Spiridon” din Țigănași (1802);
  • Biserica „Sf. Ioan cel Nou” din Șipote (1507);
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Gropnița (1830);
  • Dealul lui Dumnezeu – arie protejată în sudul Dealurilor Moldovei.

Dealul lui Dumnezeu – arie naturală protejată prin lege unde se regăsește Vipera de Stepă

Una dintre ariile protejate din județul Iași poartă denumirea de Dealul lui Dumnezeu. Se află în sudul Dealurilor Moldovei, iar aici se regăsește Vipera de Stepă, o reptilă care se află pe lista roșie a IUCN. Dealul lui Dumnezeu a devenit, prin intermediul Ordinului Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr. 1964/2007, sit de importanță comunitară. Tot în această locație se află Cosașul de Stepă, o insectă protejată prin Directiva CE 92/43/CEE din 21 mai 1992.

Vezi și Cu caiacul în PEȘTERA Topolnița și la 200 de trepte adâncime, spre cel mai mare GHEȚAR subteran din lume, la Scărișoara. Descoperă „România atractivă”

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)