Parchetul European a pus sub acuzare 23 de funcționari și angajați de firme elene pentru infracțiuni privind semnalizarea feroviară. Cât e prejudiciul

Parchetul European a pus sub acuzare 23 de funcționari și angajați de firme elene pentru infracțiuni privind semnalizarea feroviară. Cât e prejudiciul
Publicat: 12/12/2023, 13:16
Actualizat: 12/12/2023, 13:18

Parchetul European (EPPO) din Atena (Grecia) a adus, luni, acuzații împotriva a 23 de suspecți – inclusiv 18 de funcționari publici – pentru infracțiuni legate de executarea contractelor de restabilire a sistemelor de control al traficului și de semnalizare la distanță din rețeaua feroviară elenă, cofinanțate de UE, a anunțat, marți, instituția.

Ancheta EPPO a fost inițiată acum un an, pe 28 noiembrie 2022, și s-a axat pe contractele de restabilire a sistemelor de control și semnalizare a traficului la distanță din rețeaua feroviară elenă încheiate între ERGOSE – o filială a Organizației Căilor Ferate Elene (OSE), responsabilă cu gestionarea contractelor – și contractantul consorțiului, format din două societăți, responsabile cu executarea proiectului. Probele colectate au condus la acuzarea a 23 de suspecți, și anume:

  • 14 funcționari publici ai ERGOSE, însărcinați cu fraudarea subvențiilor. Doi dintre aceștia sunt, de asemenea, acuzați de o certificare falsă în scopul obținerii unui avantaj necuvenit pentru o altă persoană;
  • 4 funcționari publici ai autorității de management elene a Programului operațional al UE pentru infrastructură de transport, mediu și dezvoltare durabilă (EYD/EP-YMEPEPAA), acuzați de deturnare de fonduri;
  • 5 reprezentanți legali și angajați ai Contractantului Consorțiului, însărcinați cu instigarea la fraudă cu subvenții și cu emiterea unei certificări false cu scopul de a obține un avantaj necuvenit pentru o altă persoană.

Taxele se referă la executarea unui contract de restaurare a sistemului de control și semnalizare la distanță al tronsonului feroviar Atena-Thessaloniki-Promachonas, semnat în 2014, care urma să fie finalizat până în 2016 – cunoscut sub denumirea de „contractul 717”. În 2019 a fost semnat un contract suplimentar privind același proiect, prin care a fost modificat domeniul de aplicare inițial al contractului 717. Contractul adițional prevedea construirea unui sistem de semnalizare complet nou cu unități telemetrice noi, pentru a permite comunicarea și transmiterea datelor între gări, precum și din gări și centre de control.

Ambele contracte au fost cofinanțate din Fondul de coeziune al UE, în cadrul programului „Modernizarea telecomunicațiilor de semnalizare și instalarea Sistemului european de control al trenurilor (ETCS)”, contribuția UE ridicându-se la 85%.

Executarea necorespunzătoare a contractelor

Probele strânse de procurori indică răspunderea penală, din următoarele motive.

Pe baza unui acord privat, cele două societăți care constituiau Consorțiul contractant, imediat după semnarea contractului 717, au împărțit în mod arbitrar proiectul între ele. Una dintre societăți s-a angajat să desfășoare tronsonul nordic al proiectului, în timp ce a doua societate s-a angajat să realizeze proiectul pe cea mai mare parte a rutei Atena-Salonic până la Platy, inclusiv pe tronsonul din apropiere de Tempe, unde a avut loc o coliziune cu o cale ferată fatală la 28 februarie 2023.

În plus, a doua societate a încredințat studiile tehnice privind sistemele de semnalizare ale tronsonului de cale ferată Atena-Platy unei societăți terțe, care nu dispunea de cunoștințele tehnice specifice necesare, cu încălcarea clauzelor contractuale, care prevedea că expertiza trebuia să fie realizată de un anumit furnizor. Acest lucru a dus la o încălcare a obligației contractuale privind furnizarea de expertiză specializată, pentru care ERGOSE a impus o sancțiune financiară de aproximativ 2 milioane de euro, în urma unui audit efectuat în 2018 de Comitetul de audit financiar al Greciei (EDEL).

Potrivit EPPO, în timp ce domeniul de aplicare inițial al contractului 717 presupunea restaurarea sistemelor existente de semnalizare și telecomunicații, contractantul consorțiului a încercat să construiască un sistem de semnalizare complet nou cu unități telemetrice noi. Se înțelege că aceasta a fost o modificare ilegală a contractului inițial, care a condus la o creștere nejustificată a valorii contractului, care nu este justificată de nicio circumstanță neprevăzută.

Conform anchetei, au fost acordate în total șapte prelungiri ilegale ale contractului inițial, în conformitate cu deciziile Consiliului de administrație al ERGOSE. Din acest motiv, proiectul nu a fost încă finalizat, la mai mult de nouă ani de la semnarea contractului 717.

Potrivit procurorilor, angajații ERGOSE, responsabili cu gestionarea proiectului, au declarat în mod intenționat informații incomplete și false autorității de management cu privire la existența unor fapte critice pentru distribuirea fondurilor și aprobarea prelungirilor. Prin urmare, cererile au fost aprobate de autoritatea de management, care a plătit fondurile beneficiarului, ERGOSE, care a plătit ulterior Contractantului Consorțiului.

În plus, se susține că funcționarii autorității de gestionare, însărcinați cu supravegherea utilizării fondurilor, au încălcat principiile gestionării prudente a activelor. Se înțelege că, în pofida faptului că informațiile transmise de angajații ERGOSE erau vădit inexacte sau false, funcționarii publici ai autorității de management au aprobat distribuirea fondurilor corespunzătoare, cauzând prejudicii intereselor financiare ale UE și ale statului elen în valoare de peste 15,6 milioane de euro.

Infracțiunile de care sunt acuzați inculpații se pedepsesc cu închisoare de până la 10 ani, precum și cu amendă.

În urma anchetei s-au descoperit, de asemenea, fapte care ar putea constitui o încălcare a obligațiilor de către inspectorii-auditori ai Autorității Naționale pentru Transparență (NTA) din Grecia, cărora Parchetul elen le-a încredințat sarcina de a efectua un audit privind executarea contractului 717. EPPO a decis să trimită acest nou caz autorităților competente elene, în vederea unor acțiuni în justiție suplimentare, întrucât faptele care fac obiectul prezentei investigații nu constituie o infracțiune în cadrul mandatului EPPO.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta  este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Sursa foto: EPPO

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un program revoluționar de Inteligență Artificială „citește” genele tumorilor dintr-o simplă imagine