Parchetul European: MAFIA, implicată în fraudarea fondurilor europene în România. Patru suspecți au fost puși sub acuzare

Parchetul European: MAFIA, implicată în fraudarea fondurilor europene în România. Patru suspecți au fost puși sub acuzare
Procurorul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30/07/2024, 16:16

Parchetul European (EPPO) din București a formulat acuzații împotriva a patru suspecți, acuzați că fac parte dintr-o rețea infracțională care are legături cu grupări mafiote italiene. Procurorii anunță o fraudă în valoare de 4,3 milioane EUR privind subvenții care implică fonduri UE și fonduri de la bugetul național, potrivit unui comunicat al instituției conduse la Laura Codruța Kovesi.

Parchetul European a avertizat autoritățile române în legătură cu o vulnerabilitate sistemică privind fondurile europene.

Cei patru inculpați au format un grup infracțional împreună cu alți suspecți pentru a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecții ar fi încasat sume mari de bani, acuză procurorii europeni.

Scrisori de garanție fără acoperire

Parchetul European arată că cei patru suspecți au pus în aplicare această schemă frauduloasă în numele unor firme înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanție și nici resursele financiare pentru a acoperi daunele asigurate.

Utilizarea acestor documente a dus la un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane EUR, din care cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional.

Fondurile europene, principalele ținte

În schimbul emiterii scrisorilor, suspecții ar fi încasat sume mari de bani. Utilizarea acestor documente a dus la un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane EUR, din care cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional.

Scrisorile garantate de bănci sau alte firme sunt instrumente financiare obligatorii pentru pentru participarea la licitaţii din fonduri europene sau naționale.

Aceste inculpări sunt rezultatul mai multor investigații privind scheme infracționale care utilizează același mod de operare, în urma unor percheziții domiciliare efectuate în România și Franța în mai 2023. Anterior, în 2023, alți suspecți au fost inculpați și sunt în prezent în așteptarea procesului. Anterior, au fost sechestrate bunuri în valoare de 450.000 de euro.

România poate pierde fondurile atrase ilicit

Parchetul European a anunțat că, pe baza principiului cooperării loiale, a alertat Ministerul român al Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel semnificativ redus de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Conform tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană au constat în utilizarea scrisorilor de garanție emise de entități fictive sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente.

În consecință, o serie de proceduri publice au fost câștigate pe baza unor astfel de documente false și mai multe investigații au fost deschise de EPPO. Din cauza utilizării de scrisori fictive de garanție, o serie de licitații au fost câștigate de firme care, în realitate, nu îndeplinesc criteriile de atribuire. Toate aceste fonduri pot fi pierdute de România în cazul constatării fraudelor de la buget.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între patru și 15 ani de închisoare.

Citiți și: Este INFORMAȚIA momentului! România, „fruntașa” UE, la investigațiile privind fraudarea fondurilor europene. Cele 16 dosare majore investigate de OLAF

Parchetul European, PERCHEZIȚII la Arad într-o anchetă privind o posibilă fraudă de trei milioane de euro din fonduri europene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar