Biroul Parchetului European (EPPO) din Iași a înaintat Tribunalului București trei acorduri de recunoaștere a vinovăției într-un dosar ce vizează folosirea frauduloasă a fondurilor UE de către o companie specializată în pictarea icoanelor religioase, a transmis instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.
Trei persoane și-au recunoscut vinovăția și au cerut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Două firme au fost, de asemenea, trimise în judecată, pentru fraudă privind subvențiile și spălare de bani.
În acest caz este vorba de o anchetă privind utilizarea frauduloasă a fondurilor UE. Una dintre companiile acuzate, care se ocupă cu pictarea de icoane religioase pentru biserici și sectorul HoReCa, a obținut finanțare din partea UE pentru un proiect de achiziție de echipamente pentru a sprijini creațiile artistice, inclusiv imprimante industriale și mașini de sculptură și gravură.
Cu toate acestea susțin procurorii pe baza dovezilor, compania a cumpărat utilajul din China la un preț mult mai mic față de cel declarat organismului de finanțare. Această achiziție s-a făcut cu ajutorul unei companii intermediare, care a fost creată special cu acest scop și care era controlată de managerii firmei beneficiare a fondurilor UE. Se crede că această firmă intermediară a vândut echipamentul beneficiarului fondurilor la un preț de zece ori mai mare decât cel inițial. Pentru a ascunde tranzacțiile frauduloase, se presupune că firma ar fi prezentat facturi false și documente falsificate în care se văd costurile umflate autorității de management, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Cei trei indivizi, care controlau cele două companii, au recunoscut că au săvârșit infracțiunile pentru care au fost acuzați și au fost de acord cu pedepsele aplicate. Acestea includ doi ani și opt luni de închisoare pentru inculpatul principal – a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere pentru o perioadă de trei ani. Al doilea individ a acceptat o pedeapsă de doi ani și două luni de închisoare, iar al treilea, de doi ani de închisoare, cu suspendare, în ambele cazuri, timp de doi ani și șase luni.
În cazul în care instanța condamnă cele două societăți, aceasta poate dispune confiscarea bunurilor și o amendă de până la aproximativ 400.000 de euro (2.000.000 de lei), la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.
În această anchetă, poliția a confiscat deja patru proprietăți (două apartamente și două terenuri), în valoare de aproximativ 200.000 de euro, pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și eventualele cheltuieli judiciare.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ