Parchetul General analizează posibilitatea legală de a ataca decizia în cazul Ursu
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a transmis, joi, după ce judecătorii supremi au dat o soluție de achitare în cazul disidentului Gheorghe Ursu, că iau în calcul atacarea acestei decizii.
Parchetul General analizează posibilitatea declarării unei căi extraordinare de atac în cazul disidentului Gheorghe Ursu.
„Cu referire la soluția de achitare dispusă astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza cunoscută generic sub denumirea de «Dosarul Ursu», în care PÎCCJ – Secția parchetelor militare a dispus trimiterea în judecată pe data de 1 august 2016, conducerea PÎCCJ a dispus efectuarea unei analize a soluției, inclusiv în privința identificării posibilității juridice de a declara o cale extraordinară de atac”, a transmis Biroul de informare și relații publice al PÎCCJ.
Parchetul General a anunțat că va informa opinia publică privind rezultatul analizei dispuse.
Traseul dosarului
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, joi, sentinţa definitivă în dosarul în care sunt judecaţi foştii ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu.
Dosarul în care foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş au fost acuzați în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu se judecă de aproape 7 ani. Curtea de Apel București i-a achitat, în octombrie 2019, după ce le-a schimbat încadrarea din crime împotriva umanității în tratamente neomenoase.
Decizia a fost contestată la ICCJ, care a dat, joi, sentința definitivă în acest caz. Astfel, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş au fost achitați definitiv, după ce instanța supremă a respins apelul urmașilor disidentului Gheorghe Ursu și al procurorilor.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de părţile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ştefan Olga şi Ursu Sorana şi de părţile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017). Obligă pe fiecare dintre apelantele părţi civile şi pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta completului ICCJ.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, după decizia ICCJ de joi de achitare definitivă a torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu „este o zi tristă”. „Mi-aș fi dorit să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură”, a afirmat Alina Gorghiu.