Prima pagină » Actualitate » Parchetul General ridică documente de la City Insurance. Care sunt suspiciunile procurorilor

Parchetul General ridică documente de la City Insurance. Care sunt suspiciunile procurorilor

Parchetul General ridică documente de la City Insurance. Care sunt suspiciunile procurorilor
Sediul City Insurance din Capitală / Sursa: cityinsurance.ro

Poliția Capitalei a anunțat, joi, că polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în baza delegării emise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pun în aplicare o ordonanță de ridicare de înscrisuri de la societatea de asigurare City Insurance, căreia i s-a retras autorizația de funcționare.

Cercetările sunt efectuate de Secția de urmărire penală și criminalistică sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals și abuz în serviciu și vizează activitatea unei societăți de asigurare – reasigurare, au precizat polițiștii.

Acțiunea a fost anunțată oficial și de Parchetul General. „În cursul zilei de astăzi, 23 septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procedează la ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul „City Insurance SA”. Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal”, a transmis PÎCCJ, printr-un comunicat de presă.

„Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a anunțat Parchetul General.

Ce vizează plângerile

Acțiunea vine în contextul în care consiliul ASF a hotărât, vineri, 17 septembrie, să constate starea de insolvență a liderului pieței RCA City Insurance și să îi retragă autorizația de funcționare, iar compania se îndreaptă spre faliment. City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe RCA încheiate și o cotă de piață de 45%, deține 20% din piața totală a asigurărilor.

Descinderea are loc în dosarul pornit la nivelul Parchetului General după ce actuala conducere a ASF a făcut o plângere în care a reclamat o serie de probleme legate de modul în care conducerea companiei de asigurări a respectat legislația, potrivit Digi24. Plângerea ar viza în special împrumuturile făcute de companie la mai multe bănci din Elveția, despre care există suspiciuni că ar fi fictive. Ancheta se desfășoară in rem.

Dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări, potrivit informațiilor G4 Media.

Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados, relatează sursa citată.

Unele motive pentru retragerea autorizației sunt „șocante”

Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF, a spus la Digi24 că azi va fi publicată în Monitorul Oficial decizia Autorității de a retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance, care cuprinde motivele de la baza deciziei, undele șocante.

„Veți descoperi toate detaliile care au stat la motivarea acestei decizii, unele poate chiar șocante. Asigurăm publicul că ASF nu dorește decât respectarea legilor statului”, a spus el.

„După publicarea acestor documente, toată opinia publică va lua la cunoștință faptele care au stat la baza deciziei de ridicare a deciziei de funcționare”, a precizat Daniel Apostol.

Florin Cîțu: „Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că a cerut mai multe anchete după ce City Insurance a rămas fără autorizația de funcționare. „Vreau să ne asigurăm că acest lucru (insolvența – n.r.), că toți cei care au fost păgubiți să nu sufere de pe urma acestui faliment. Totodată în ședința de Guvern am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată ani de zile, mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este, totuși, o companie care avea o cotă importantă pe piață. Aș vrea să ne uităm în urmă să vedem ce a făcut reglementatorul ASF în ultimii ani de zile, și aș vrea să văd aceste rapoarte, și ar fi bine ca ASF să le prezinte public pentru ultimii ani de zile. Aș vrea să vedem, și aici am vorbit cu domnul ministru al Finanțelor, ce a făcut ANAF, ce controale a avut în ultimii ani și ce rezultate. Vom avea informațiile în perioada următoare”, a spus premierul.

În paralel sunt anchete la DIICOT și DNA, conform informațiilor Gândul, una depusă chiar de Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la DIICOT, pe numele unor angajați, potrivit surselor Gândul, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare. Pe de altă parte, ASF a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva City Insurance, și asta încă din ianuarie, înainte de retragerea autorizației de funcționare.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a subliniat miercuri, întrebat dacă există variante în cazul în care Fondul de Garantare a Asiguraților nu va putea acoperi cererile, că nu e de acord cu acoperirea fraudelor, dacă se va dovedi că e vorba de asta, din banii publici.

„Vreau să vă spun că eu, în principiu, nu sunt de acord, mai ale în condițiile în care se dovedește că aici a fost o fraudă, cu acoperirea freudelor din banii dumneavoastră și ai noștri, adică cu bani de la bugetul de stat. Cred că sumele trebie recuperate de la cei care au săvârșit frauda și dacă va exista o situație în care, știu eu, e nevoie să vină bani în plus la acest fond, eu cred că nu poți să acorzi acești bani decât cu titlul de împrumut, după care să recuperezi. Dar hai să vedem dacă se ajunge la aceste situații și repet, nu cred că din banii noștri, ai tuturor trebuie să finanțăm fraude”, a spus Dan Vîlceanu.

Întrebat despre tragerea la răspundere a responsabililor, ministrul a spus că ASF este sub control paramentar, astfel că Parlamentul trebuie să tragă concluziile de rigoare și să decidă dacă există o vină în dreptul conducerii ASF sau dorește să aștepte rezultatele anechetelor penale care au fost declanșate, consideră ministrul Finanțelor.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a solicitat, luni, Guvernului intervenția urgentă pentru a proteja asigurările auto ale românilor, după trimiterea în faliment a City Insurance, precizând că apreciază demersul, anunțat de premier, privind verificarea condițiilor care au dus la retragerea autorizației pentru City Insurace, și atrăgând atenția asupra angajaților statului celor care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele