Unul dintre cele mai cochete parcuri din București se transformă pe zi ce trece într-o ruină. Lipit chiar de reședința președintelui Klaus Iohannis, Parcul Bordei este într-o stare de degradare foarte rușinoasă, fiind situat chiar în zona „zero” a Capitalei. Tot lângă acest parc, care odinioară era o adevărată oază de relaxare, locuiesc, printre alții, și fostul președinte Traian Băsescu sau ambasadorul Statelor Unite.
Așezat în imediata apropiere a Parcului Herăstrău și lipit de peninsula unde se află Vila Lac 3, acolo unde locuiește președintele României, Parcul Bordei a ajuns o ruină pentru această zonă de lux a Bucureștiului.
Vorbim de zona „zero” a Capitalei, iar lângă parc se mai află și Vila Dante, acolo unde locuiește și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, iar tot în apropiere, la doar câțiva metri se găsește și vila de protocol a fostului președinte Traian Băsescu.
Încă de la intrare, parcul te „primește” cu un gard ruginit și cu o cabină pentru paznici care este spartă și uitată de vreme.
De altfel, gardul ruginit al parcului se unește cu gardul complexului unde se află și Vila Lac 3.
Verdeața din parc aproape că nu mai există, iar bălăriile uscate sunt la ele „acasă”.
În ceea ce privește locurile de joacă, acestea nu au mai fost reparate de multă vreme, iar unele dintre jucării sunt strâmbe și degradate.
Plimbarea pe lângă lac poate fi o experiență foarte neplăcută, asta din cauza mirosului. Apa este plină de vegetație putrezită, dar și de gunoaie aduse probabil din Herăstrău.
Parcul Bordei are o problemă și în ceea ce privește mobilierul. Multe bănci sunt strâmbe și rupte, iar în unele locuri au rămas doar câteva cioturi.
„Bordei” a fost amenajat în jurul anului 1935, pe o suprafață de 3,3 hectare, și este practic o continuare a Parcului Herăstrău.
Parcul a fost subiectului unui scandal administrativ imens, după ce în 2003 a intrat în proprietatea omului de afaceri Costică Constanda. Ulterior, în 2008, parcul a redevenit proprietatea Municipalității.
În prezent, aproape toate parcurile din București, aflate în administrarea Primăriei Capitalei, se află într-o stare de degradare foarte mare.
Cel mai degradat parc este Cișmigiul, iar imaginile triste pot fi văzute în acest material realizat recent de Gândul.
Nicușor Dan l-a înlăturat recent pe directorul ALPAB, pe motiv că nu este mulțumit de cum a funcționat această instituție care administrează parcurile Capitalei.
Pe de altă parte, edilul este acuzat că nu a dat bani suficienți la ALPAB.
„Probabil că Nicușor Dan crede că angajații ALPAB aduc bani de acasă pentru a finanța ceea ce domnia sa nu a bugetat. Practic, ALPAB a întocmit proiectul de buget pentru anul 2021 cu sume destinate salubrizării și întreținerii spațiilor verzi, în cuantum de 95 milioane de lei, iar primarul general Nicușor Dan a alocat 25 milioane de lei, din care nouă milioane reprezintă datorii reportate din anul precedent”, au declarat pentru Gândul surse din administrația centrală.
Aceleași surse mai susțin că ALPAB a informat primarul general, atât in scris cât și verbal, de faptul ca asigurarea serviciului de pază pentru parcuri este o obligație legală și nu o opțiune cu caracter facultativ.
„Cu toate acestea primarul general, domnul Nicușor Dan, inițial a refuzat să aloce bani pentru acest serviciu, pentru ca apoi să aloce o sumă suficientă pentru paza pe o perioadă de 3 săptămâni.
Mai mult, Nicușor Dan nu a avut timp sau curiozitatea să afle că ALPAB nu mai deține nici măcar o greblă. Tragem concluzia că experiența sa cu achizițiile publice este nulă.
Este pentru prima oară, însă, când primarul general periclitează, cu buna știință, siguranța și sănătatea cetățenilor pentru a crea premisele demiterii/ detașării unui director, in scopul înlocuirii acestuia cu un apropiat al sau. Nebugetarea unor servicii obligatorii prin lege și ignorarea consecințelor care rezultă din aceasta sunt acte premeditate, al căror scop este unul personal sau pentru a satisface promisiuni electorale și ale căror efecte se cuantifica in pierderi uriașe”, au mai declarat surse din administrația centrală.
Fotografii: Alexandra Pandrea, Gândul