Părintele Vasile Ioana, despre tradițiile de Lăsata Secului. Ce se face înainte de Postul Crăciunului: „Este o cină a bucuriei”
Lăsata Secului are loc azi, 14 noiembrie, cu o zi înainte de a se intra în Postul Crăciunului. Astfel, Lăsata Secului este ultima zi în care se pot mânca alimente „de dulce”, preparate din carne sau alte alimente, fără restricții.
Părintele Vasile Ioana a vorbit despre Lăsata Secului și despre ce se face în această zi importantă.
„Lăsata Secului este o cină a bucuriei. Este ultima masă în care se mănâncă de dulce și preparate din carne până în Crăciun. Se mai numește și „seara iertării” deoarece, înainte de a intra în post, în timpul acestei mese organizate în familie, oamenii obișnuiesc să își ceară iertare unii altora și să petreacă timp frumos împreună.
Este ziua în care se consumă, pentru ultima dată în următoarele 40 de zile, mâncare de dulce, produse de origine animală, dar și produse precum lapte, brânză, ouă, unt sau smântână”, a declarat, pentru Digi24, Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București.”
Prin urmare, începând de vineri, 15 noiembrie, va începe postul Crăciunului, care va dura 40 de zile.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
De Lăsata Secului, toată familia se adună la masa, unde se consumă alimente cât mai diversificate. Toate resturile de mâncare se strâng și se aruncă a doua zi de dimineață, rostind cuvintele: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din casa mea, cu care să fiți îndestulați șo de la holdele mele oprite”.
De asemenea, în unele zone ale țării, finii trec pe la nași ca să ia masa împreună. În alte zone, chiar la intrarea în post, oalele se pun cu gura în jos, astfel încât toți membrii familiei să fie ocoliți de pagubă sau de boală.
Din bătrâni se mai spune că ranchiuna trebuie lăsată la o parte în această zi și să ne împăcăm chiar cu cei care ne sunt dușmani. Tot de la ei este bine să ne cerem iertare.
La sate, sărbătoarea de Lăsata Secului se desfășoară sub cerul liber, o noapte întreagă. De-a lungul timpului, sărbătoarea a fost un prilej de bucurie, deoarece se aprinde un foc lângă care se cântă, se joacă sau se fac „strigături peste sat”, la fel ca cele de Anul Nou sau Ajunul Crăciunului, atunci când mulți copii merg la colindat și vestesc Nașterea lui Iisus Hristos.
CITEȘTE ȘI: