Lege promulgată! Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani
Legea prin care părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege, depus de USR în iunie 2022, modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinţii să aibă dreptul la concediu şi indemnizaţie.
Astfel, părinții vor putea sta acasă cu copilul bolnav fără să își mai facă griji pentru serviciu. Acest tip de concendiu poate fi luat de părinți până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 12 ani.
„Art. 26. – (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.”, arată proiectul de lege.
”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinţi şi de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declaraţii, în condiţiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să îşi aibă alături părintele şi la 7 ani, şi la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinţii şi copiii au nevoie”, declara senatorul USR Alexandru Robert Zob, unul din iniţiatori.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.
Cine suportă indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav
Indemnizațiile acordate salariaților pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale și de sănătate, nu în limita a cinci zile de către angajator și restul din bugetul fondului, așa cum se întâmplă în cazul concediilor medicale pentru incapacitate de plată.
Mai exact, indemnizația în valoare de 85% din veniturile brute ale ultimelor șase luni se plătește de către angajator, urmând că acesta să recupereze ulterior, la casa teritorială de asigurări sociale de care aparține, sumele achitate salariatului, arată avocat.net.