Părinții nu le vor mai putea da copiilor mai mult de trei prenume. Cele mai importante modificări privind actele de stare civilă
Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ privind modificările legislative referitoare la documentele de stare civilă.
Actul prevede o serie de modificări, printre care mențiunea că prenumele pus unui copil la naștere trebuie să conțină cel mult trei cuvinte, informează Libertatea.
Totodată, potrivit noilor prevederi, schimbarea numelui și a prenumelui va fi posibilă în diverse situații, la cerere.
Spre exemplu, persoanele care consideră că au nume ridicole sau prea lungi pot solicita schimbarea acestora.
De asemenea, dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului.
În cazul lipsei acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă decide și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei care a înregistrat actul de naștere.
Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de către părinți sau, cu încuviințarea instanței de tutelă, de către tutore. Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî instanța de tutelă.
Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în forma autentică sau în fața ofițerului de stare civilă. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicție ori este declarat mort sau decăzut din exercițiul drepturilor părintești.
Documentele de stare civilă modificate sau plastifiate devin nule
Potrivit noilor reglementări, modificarea fără drept sau plastifierea documentelor de stare civilă (certificate de naștere, de căsătorie sau de deces) duce în mod automat la anularea acestora.
Nulitatea documentelor se constată de ofițerii de stare civilă , funcționarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.
Modificările aduse legislației privind actele de stare civilă pot fi consultate în forma lor integrală AICI.