Parlamentul a aprobat solicitarea Armatei pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari

Publicat: 24 10. 2023, 18:21
Actualizat: 24 10. 2023, 18:44

Comisiile de apărare din Parlamentul au aprobat solicitarea ministrului Apărării prin care se achiziționează 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Legislativul a dat undă verde solicitării Ministerului Apărării Naționale, care solicitase aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 35 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35, prin programul Foreign Military Sales (FMS).

Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat vot favorabil, cu unanimitate de voturi „pentru”, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale, potrivit News.ro.

Potrivit solicitării MApN transmisă către Parlament, continuă demersurile pentru achiziția de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea și menținerea unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni și articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvențional, hibrid, cât și îndeplinirii angajamentelor asumate de România în calitate de membru NATO și UE.

Programele de înzestrare au în vedere operaționalizarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO și UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor programului pentru transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI cu mijloace care să le asigure supraviețuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate și o cunoaștere situațională extinsă și o putere de fc mărită”, potrivit solicitării MApN către Parlamentul României, din septembrie.

În total vor fi 48 de aeronave de generația a 5-a

Faza I a programului de înzestrare va fi inițiată anul acesta și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, iar în total sunt 48. În ședința CSAT din 11 aprilie a fost aprobată realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană finală, pentru îndeplinirea obiectivelor naționale de securitate stabilite prin Strategia Militară a României, a misiunilor Armatei României și a rolului fundamental al Forțelor Aeriene pentru apărarea spațiului aerian național pe timp de pace, în situații de criză și la război cu avioane F-35 în două faze: faza I (două escadrile – 32 de avioane), Faza II (1 escadrilă – 16 avioane).

Faza I a programului de înzestrare va fi inițiată anul acesta și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și muniții aer-aer și aer-sol pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziționate urmeaază a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție.Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declarase, în august, că guvernul așteaptă aprobarea parlamentară pentru achiziția a 32 de avioane de luptă produse de Lockheed Martin Corp. împreună cu echipamente logistice, instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030.

Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin. Președintele declarase, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, că procesul de modernizare a forțelor aeriene va continua, urmând să fie achiziționate avioane de ultimă generație, F-35.

Președintele a afirmat că noile aeronave F-16 permit eficiență ridicată în misiuni, dar vor fi achiziționate și avioane de tip F-35. „Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a forțelor aeriene nu se va opri, însă, aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F-35”, a spus șeful statului.

România a cumpărat 32 de avioane F-16 din Norvegia

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

România așteaptă, de asemenea, livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025. Astfel, România a semnat în noiembrie 2022 contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a. Conform contractului, primele aeronave vor veni în România încă din 2023. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani.

România a achiziționat deja 17 avioane F-16, din Portugalia, iar SUA au oferit suportul logistic pentru modernizarea acestora. România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău.

Ministerul Apărării a purtat discuții cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit acestei scrisori transmise Parlamentului: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, numai că singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.