Parlamentul European a adoptat noi infracțiuni penale de mediu. Amenzile sunt aspre, iar pedepsele vor fi inclusiv cu închisoarea

Parlamentul European a adoptat noi infracțiuni penale de mediu. Amenzile sunt aspre, iar pedepsele vor fi inclusiv cu închisoarea
Publicat: 27/02/2024, 15:35

Legislativul european a aprobat, marți, noi norme privind infracțiunile de mediu și sancțiunile aferente, iar lista include, printre altele, comerțul ilegal cu lemn și epuizarea resurselor de apă.

Noua lege conține sancțiuni armonizate pentru infracțiunile de mediu, inclusiv pedepse cu închisoarea și amenzi, arată, într-un comunciat de presă, Parlamentul European.

Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și este una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane. Comisia Europeană a introdus în decembrie 2021 o propunere de consolidare a protecției mediului în UE prin intermediul dreptului penal pentru a combate înmulțirea infracțiunilor penale împotriva mediului.

Infracțiunile care aduc moartea unei persoane, pedepse de 10 ani cu închisoarea

Fiecare dintre infracțiuni este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

Companiile pot primi amenzi de până la 5 % din cifra lor de afaceri globală sau de 40 de milioane de euro.

Noua directivă, convenită cu Consiliul UE pe 16 noiembrie 2023, a fost adoptată cu 499 de voturi pentru, 100 împotrivă și 23 de abțineri. Actul normativ adoptat actualizează lista infracțiunilor penale, care include acum comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă, încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice și poluarea cauzată de nave.

Eurodeputații s-au asigurat că noile norme acoperă așa-numitele „infracțiuni calificate”, cum ar fi incendiile forestiere la scară largă sau poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care duc la distrugerea unui ecosistem și, astfel, sunt comparabile cu ecocidul, potrivit sursei citate.

Infracțiunile de mediu comise de persoane și reprezentanți ai companiilor vor fi pasibile de pedeapsa cu închisoarea, în funcție de durata și gravitatea daunelor și de reversibilitatea lor. Infracțiunile calificate pot fi pedepsite cu opt ani de închisoare, cele care duc la moartea unei persoane cu zece ani de închisoare, iar celelalte infracțiuni cu până la cinci ani de închisoare.

Toate persoanele, fizice sau juridice, care încalcă legea vor fi obligate să refacă mediul afectat și să ofere compensații. Acestea sunt pasibili inclusiv de amenzi, iar cele care vizează companiile vor atinge 3% sau 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau, alternativ, 24 sau 40 de milioane de euro, funcție de natura infracțiunii pe care au comis-o. Statele membre vor putea decide dacă să urmărească penal încălcările care nu au avut loc pe teritoriul lor.

Următoarele etape

Conform cursei citate, eurodeputații au insistat ca avertizorii care raportează infracțiuni împotriva mediului să beneficieze de sprijin și asistență în contextul procedurilor penale. Deputații s-au asigurat și că statele membre vor oferi formări de specialitate pentru polițiști, judecători și procurori, vor pregăti strategii naționale și vor desfășura campanii de sensibilizare pentru a combate infracțiunile împotriva mediului. Datele colectate de guvernele țărilor Uniunii despre infracțiunile împotriva mediului vor contribui la combaterea lor și vor ajuta Comisia să actualizeze periodic lista de infracțiuni și sancțiuni în domeniul mediului.

„Era și timpul să combatem infracțiunile transfrontaliere comise la nivelul Uniunii Europene prin sancțiuni armonizate și disuasive, pentru a preveni noi infracțiuni împotriva mediului. Acest acord garantează că poluatorii vor plăti. Mai mult, este un mare pas înainte, căci orice persoană aflată într-o funcție de conducere la o companie responsabilă pentru poluare poate fi acum trasă la răspundere împreună cu compania. Introducând obligația de diligență, lumea nu se mai poate ascunde în spatele unor permise sau lacune legislative”, a declarat, după votul în plen, raportorul Parlamentului European Antonius Manders (PPE, Olanda).

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Codul penal român, respectiv Legea nr. 301/2004, include un capitol dedicat „crimelor și delictelor contra mediului înconjurător”, care s esancționează inclusiv cu închisoarea. Pintre acestea se numără îcălcarea regulilor privind protecţia atmosferei, încălcarea regulilor privind protecţia apei, încălcarea regulilor de gospodărire a apelor, încălcarea regulilor privind utilizarea apei potabile, distrugerea lucrărilor de protecţie a apelor, încălcarea regulilor privind protecţia solului, a fondului forestier, poluarea fonică și poluarea accidentală.

Sursa foto: Administrația Națională ”Apele Române” – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri