Parlamentul European a decis să trimită în judecată Comisia Europeană pentru „lipsă de acțiune”. Cetățenii din România și alte trei state membre, în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în Statele Unite
Parlamentul European a decis joi (4 martie) să trimită Comisia Europeană în judecată pentru „lipsa de acțiunea” în fața cerinței de viză impuse de Statele Unite resortisanților din patru țări membre, a transmis purtătorul de cuvânt al acestuia.
Parlamentul European va trimite Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)
„Statele Unite nu au ridicat obligația de a deține viză de scurtă ședere pentru resortisanții Bulgariei, Ungariei, Ciprului și României, ceea ce declanșează mecanismul de reciprocitate prevăzut de reglementările europene adoptate în 2018”, a explicat Jaume Duch.
Acest mecanism „urmează o logică de gradare a măsurilor față de țara terță în cauză, în acest caz Statele Unite, mergând până la suspendarea scutirii de la obligația de a deține viză pentru toți resortisanții săi”.
Parlamentul European a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirii comparabile pentru cetățenii SUA, dar nu a acționat în termenul legal, a remarcat Duch.
În absența oricărei acțiuni, cazul va fi înaintat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Legislația UE trebuie să fie pe deplin aplicată
Parlamentul se așteaptă ca să oblige Comisia să „se asigure că legislația UE este pe deplin aplicată”, a concluzionat el.
Conform mecanismului de reciprocitate al UE, dacă o țară terță nu ridică cerințele de viză pentru cetățenii UE în termen de 24 de luni de la notificarea oficială, Comisia UE trebuie să adopte un act delegat care să suspende renunțarea la viză pentru resortisanții săi timp de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea obiecta la un asemenea act delegat.
Situația de non-reciprocitate care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost ridicată oficial la 12 aprilie 2014 (la acea vreme, Polonia era de asemenea afectată, dar cetățenii polonezi pot călători în SUA fără vize), deci termenul limită pentru ca Comisia să acționeze a expirat la 12 aprilie 2016.
Parlamentul a solicitat deja Comisiei să respecte regulile într-o rezoluție plenară adoptată în martie 2017. Parlamentul Uniunii Europene a cerut în 2017 blocului comunitar să anuleze călătoriile fără vize pentru cetățenii americani în termen de două luni, ca represalii pentru faptul că SUA a continuat să excludă cinci țări din UE din regimul său fără viză.
Aceasta a reflectat ostilitatea unora dintre politicienii europeni față de administrația Trump, la vremea respectivă
Cu toate acestea, programul SUA Visa Waiver care permite călătoria fără viză cetățenilor din 38 de țări se bazează pe o analiză țară cu țară a numărului de cetățeni care depășesc sau sunt refuzate vize.
Parlamentul European are mai multe puteri de supraveghere și control. Acestea îi permit să exercite control asupra altor instituții, să monitorizeze folosirea adecvată a bugetului UE și să asigure implementarea corectă a legislației UE.