Parlamentul European, în centrul unui scandal de corupție. Primele reacții la nivel înalt: „Vom face tot ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei și vom coopera cu autorităţile relevante care aplică legea”
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a declarat – după ce Eva Kaili, vicepreședinte PE, a fost reţinută sub acuzaţii de corupţie – că instituția pe care o conduce este ferm împotriva corupţiei și că va coopera cu autorităţile judiciare, pentru ca justiţia să îşi urmeze cursul. Parchetul Federal din Belgia a transmis, în această speță, că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. Potrivit informațiilor apărute în presa internațională pe scandalul de corupție din PE, în total, în cadrul raidurilor, au fost percheziţionate 14 locaţii.
„Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar pentru a confirma faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a scris Roberta Metsola, sâmbătă pe Twitter.
Vicepreşedinta Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir. O ţară din Golf, care ar fi Qatar, suspectată că a oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.
Potrivit informațiilor apărute, alte persoane arestate ar fi cetăţeni italieni: directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.