Prima pagină » Actualitate » Parlamentul European înființează o comisie de anchetă asupra scandalului Pegasus

Parlamentul European înființează o comisie de anchetă asupra scandalului Pegasus

Parlamentul European înființează o comisie de anchetă asupra scandalului Pegasus

Parlamentul European va înfiinţa o comisie de anchetă asupra scandalului provocat de Pegasus, un soft utilizat de guverne din UE pentru a spiona personalităţi, responsabili politici, jurnalişti şi aleşi europeni.

„Gravitatea scandalului Pegasus nu poate fi subestimată”, a declarat marţi eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (Renew Europe), care urmează să fie desemnată raportoare a comisiei, relatează Agerpres.

Comisia va încerca să determine dacă utilizarea acestui software spion a încălcat dreptul european şi drepturile fundamentale. Raportul ar urma să fie adoptat într-un an, a precizat grupul Renew.

„Faptul că comisari europeni sunt vizaţi, poate de guverne din UE, nu face decât să exacerbeze o situaţie deja gravă. Trebuie să mergem la fondul lucrurilor”, a afirmat ea.

Comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, s-ar afla printre responsabilii europeni spionaţi cu Pegasus.

Scandalul a cunoscut o nouă evoluţie neaşteptată în Spania, unde mişcarea separatistă catalană a acuzat luni guvernul că a utilizat acest soft pentru a spiona telefoanele mobile a zeci de lideri între 2017 şi 2020.

„Într-o Europă democratică, nu trebuie să fie loc de spionaj”, s-a revoltat eurodeputatul catalan Carles Puigdemont, în cursul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

Fostul lider regional, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, nu a fost spionat direct, dar mai mulţi dintre apropiaţii săi, între care soţia sa, s-au confruntat cu această situaţie, notează AFP.

Puigdemont a cerut urmărirea în justiţie a guvernului spaniol, care a negat marţi că i-ar fi spionat pe liderii catalani.

Contactată, Comisia Europeană a declarat marţi că nu are competenţa de a interveni în activităţile de informaţii ale statelor membre. „Contăm pe sisteme judiciare independente pentru a aborda acţiunile guvernelor lor”, a subliniat unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

Parlamentul European respinge argumentul. „Problema este europeană şi miza este europeană. Nu putem lăsa asta la discreţia statelor membre, care vor sufoca scandalul”, a denunţat eurodeputata germană ecologistă Hannah Neumann, în cadrul unei alte conferinţe de presă, organizată de grupul Verzilor.

„Trebuie să ne înarmăm (…) să elaborăm un cadru european pentru a evita ca acest scandal să continue, şi să determinăm ce putem utiliza şi ce nu”, a adăugat eurodeputata spaniolă Diana Riba i Giner.