Protestul pașnic „10 august” a început în Piața Victoriei în jurul orei 19:00. Sute de participanți cer dreptate pentru victimele abuzurilor jandarmilor de acum 5 ani. Protestul este organizat în condițiile în care o nouă expertiză tehnică din dosar arată că jandarmii au folosit împotriva manifestanților grenade care ar fi putut exploda și produce răni deosebit de grave.
Participanţii au venit cu pancarte pe care sunt afişate mesaje precum: „10 august. Înlăcrimaţi, dar nu de la gaze”, „10 august. Nu uităm”, „Nu uităm. Nu iertăm. 10 august 2018”,„ Dreptate pentru 10 august”, „10 august – 770 de oameni au fost gazaţi şi bătuţi”.
De asemenea, aceştia au desfăşurat bannere pe care sunt scrise mesaje precum: „10 august 2018 – 2023 – 5 ani de minciună şi tergiversare”, şi „10 august. #Nu uităm. #Nu iertăm. Vrem ca vinovaţii să plătească”.
Expertiza realizată recent de Academia Tehnică Militară din cadrul MApN arată că grenadele, folosite de aproape, devin extrem de periculoase, potrivit unui comunicat al Comunității Declic – unul dintre inițiatorii protestului. Unele produc arsuri chiar dacă nu explodează, menționează expertiza.
„Expertiza tehnică realizată de Academia Tehnică Militară din cadrul MApN demonstrează ceea ce oamenii au tot spus: că grenadele folosite de jandarmi au capacitatea de a exploda, de a produce schije și flăcări. Mai mult, folosite de aproape, ele devin extrem de periculoase. Aceeași expertiză stabilește că unele dintre grenadele folosite în 10 august produc arsuri chiar dacă nu explodează. Exteriorul lor, în momentul folosirii, ajunge la temperaturi de până la 418 grade C. 770 de oameni au fost răniți și gazați în timpul protestului din 10 august 2018”, se mai arată în comunicatul Declic.
Zilele trecute, 16 jandarmi, inclusiv fosta conducere a Jandarmeriei Române, au fost trimiși în judecată în „Dosarul 10 august”, după 5 ani de la violențele de la protestul diasporei din 10 august 2018.
Efectivele de jandarmi au utilizat în timpul intervenției din 10 august 2018 ”importante cantități de muniție asupra protestatarilor”, provocând unor manifestanți arsuri, entorse, fracturi sau afecțiuni ale căilor respiratorii, ce au necesitat pentru vindecare între una și 50 de zile de îngrijiri medicale, se arată în rechizitoriul procurorilor, intrat în posesia Gândul, prin care foștii șefi ai Jandarmeriei au fost trimiși în judecată.
Peste 300 de participanți la protestul din urmă cu cinci ani cer daune morale și materiale în acest caz.
Întreg rechizitoriul poate fi citit AICI.
Recent, mai mulți protestatari, părți în dosarul 10 August, au primit înștiințări de la Ministerul Public pentru a se constitui părți civile datorită redeschiderii anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei, se arată în comunicatul organizatorilor.
„Timp de 5 ani de la momentul 10 August 2018, dosarul 10 August a fost tergiversat la fel ca toate marile dosare în care instituțiile statului au ucis, torturat, umilit și încălcat drepturile cetățenilor revoltați împotriva sistemului care-i oprima.
Amintim: dosarul Revoluției și Mineriadelor.
Tribunalul București a respins în luna martie a acestui an solicitarea de redeschidere a anchetei făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu, care a depus eforturi substanțiale pentru a distruge acest dosar, după care s-a pensionat la 49 de ani; dar ancheta împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august” a fost redeschisă după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar.
Decizia este definitivă și aparține Curții de Apel București.
Recent, mai mulți protestatari, părți în dosarul 10 August, au primit înștiințări de la Ministerul Public pentru a se constitui părți civile datorită redeschiderii anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei.
Cerem autorităților competente ca, pe lângă introducerea Jandarmeriei ca parte responsabilă civilmente, să introducă Ministerul de Interne, Guvernul României și PSD-ul!!
NU vă comportați cu dosarul 10 August așa cum ați făcut cu speța disidentului Gheorghe Ursu, în care au fost condamnați pușcăriașii care au săvârșit omorul, dar au fost achitați ofițerii de securitate care au comandat asasinatul!!
NU trimiteți dosarul în camera preliminară NUMAI cu jandarmii și cu Jandarmeria ca parte responsabilă civilmente, dar nu și cu civilii care au instigat și coordonat represiunea – Liviu Dragnea, Carmen Dan, instituțiile pe care le conduceau ș.a.m.d!
Adevărații vinovați pentru represaliile din 10 August sunt:
• Liviu Dragnea (lider PSD la acel moment)
• Carmen Dan (ministrul MAI la acel moment)
• Speranța Cliseru (prefectul capitalei)
• Gabriela Firea (primarul capitalei)
• Aurelian Bădulescu (viceprimarul capitalei)
• Sebastian Cocoș (șeful Jandarmeriei)
• Cătălin Sindile (colonel)
• Laurențiu Cazan (maior)
• Dan Chirică (secretar de stat)
• Cătălin Paraschiv „fantoma” (colonel)
Cerem instituțiilor abilitate să ancheteze, judece și să condamne vinovații pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!!”, se precizează în comunicatul organizatorilor protestului.
„Astfel, potrivit actelor existente la dosarul cauzei 37 în perioada 10/11.08.2018, militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe, cal. 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână, în condițiile în care, la o adunare publică unde au fost prezenți un număr mai mare de demonstranți (cca. 60.000), cea din 01.02.201738, efectivele de ordine publică au utilizat un număr total de 44 grenade de mână cu efect acustic, 189 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 41 cartușe cal. 38 mm., 4 pulverizatoare de capacitate mărită și 5 pulverizatoare de mână.”
„Modalitatea prin care inculpații mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN și col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN au înțeles să pună capăt acestei acțiuni de protest, ordonând efectivelor din subordine intervenția în forță împotriva tuturor demonstranților concomitent cu utilizarea asupra acestora a mijloacelor tehnice din dotare (bastoane de cauciuc, scuturi de protecție, spray –uri iritant lacrimogene, grenade de mână cu efect acustic și iritant lacrimogen, PCM –uri și cartușe cal. 38 și 40 mm. cu efect iritant lacrimogen etc.) poate fi considerată drept un tratament inuman și degradant ce a avut un puternic efect disuasiv asupra dorinței manifestanți de a mai demonstra, îngrădindu-le practic una din libertățile fundamentale prevăzute de Constituție și anume libertatea de întrunire.”
„Folosirea forței asupra întregii mase de protestatari în condițiile în care aceasta nu era strict necesară și nici indispensabilă în contextul calmării tulburărilor de mase, a avut drept consecință lezarea demnității protestatarilor adunați în număr mare în Piața Victoriei în seara zilei de 10.08.2018 pentru a-și exprima nemulțumirea față de clasa politică aflată la guvernare.”
„Din materialul probator existent la dosarul cauzei a rezultat că, la nivelul unităţilor de jandarmi, a existat o fluctuaţie mare de personal, aspect care a generat atribuirea căştilor de protecţie unor lucrători jandarmi, fără operarea corespunzătoare a marcajului de pe casca de protecţie. De asemenea, au fost şi situaţii în care marcajul de pe casca de protecţie al unor lucrători jandarmi a fost acoperit sau a fost incomplet, aspect care a condus la îngreunarea sau imposibilitatea identificării acestora.”
„Aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor și înregistrările video relevante, coroborat și cu cele menționate de cei doi militari jandarmi agresați, în cauză nu s-a confirmat ipoteza existenţei unui ”scenariu” care să justifice ulterior intervenţia în forţă a organelor de ordine publică.”
Dosarul „10 august” a fost retrimis în judecată, marți, de procurorii de la Parchetul General, la cinci ani după violențele din Piața Victoriei.
Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Cătălin Sindile, au fost deferite justiției.
Procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, cercetați în stare de libertate: