”Rusia Unită”, partidul lui Vladimir Putin, anunță o ”victorie” absolută după alegerile pentru Duma de Stat care au avut loc în perioada 17-19 septembrie în Rusia.
UPDATE – 13:15 – Partidul Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a obţinut 49,66% din voturi în urma scrutinului parlamentar desfăşurat în Rusia, conform rezultatelor anunţate luni de Comisia Electorală Centrală, informează TASS. Partidul Rusia Unită a fost urmat de Partidul Comunist (extremă-stânga), care are 19,56% din voturi, a mai anunţat Comisia Electorală Centrală după numărarea a 90% din voturi. Partidul Liberal-Democrat din Rusia – formaţiune naţionalistă – a primit 7,51% din voturi, iar formaţiunea Rusia Dreaptă (centru-stânga) a obţinut 7,38%, iar mişcarea Noul Popor, 5,33%.
Știrea inițială
”Rusia Unită” a câștigat 120 de mandate pe listele de partid și 195 de mandate prin vor uninominal, a declarat – luni – Andrei Turceak, secretar al Consiliului General al formațiunii. Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, are 450 de mandate.
În pofida tuturor acuzaților de fraudare a alegerilor, Andrei Turceak a declarat că a fost vorba despre o victorie politică ”cinstită și clară”. Pe de altă parte, reprezentanții Opoziției din Rusia au acuzat imixtiuni grave în procesul de votare, menționând și că mulți candidați din opoziție ”au fost împiedicați”, prin diferite mijloace, să participe la acest scrutin.
Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate în Crimeea pentru Duma de Stat a Federației Ruse și ”regretă organizarea scrutinului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.
Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse organizate în Crimeea, la 19 septembrie 2021.
”Ministerul Afacerilor Externe reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă”
MAE
De asemenea, MAE ”notează cu regret că Federația Rusă a deschis secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în pofida poziției clare, contrare, a autorităților constituționale de la Chișinău, fapt ce contravine suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, se precizează prin intermediul unui comunicat de presă.
Aliații lui Alexei Navalnîi – principalul contestatar al lui Putin, aflat în închisoare pentru doi ani și opt luni de zile – au declarat că votul a fost falsificat ”la scară masivă”, acuzând, în special, întârzieri repetate în publicarea rezultatelor votului electronic în Moscova liberală și favorabilă opoziției.
”Le-am zguduit sistemul politic. Le-am forțat fie să recunoască înfrângerea, fie să falsifice, în fața tuturor, absolut cu descurajare, fără nici o rușine. Pentru a admite falimentul moral”, a declarat unul dintre asistenții lui Navalnîi Leonid Volkov, în timpul unui flux live pe YouTube.
Citește și: