„Pașaportul de vaccinare” ar putea fi folosit și la serviciu. O asociație civică cere Ministerului Muncii retragerea unui proiect de lege
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) cere Ministrului Muncii retragerea unui proiect de OUG care prevede vaccinarea impusă angajatilor din centrele de sociale ori testarea periodică pe cheltuiala celor care nu se conformează. Mai mult, nerespectarea acestor prevederi din actul normativ (deocamdată în stadiul de proiect) se va lăsa cu amenzi.
Asociația civică apreciază că, prin acest demers, autoritățile încearcă legiferarea folosirii certificatelor digitale europene și la locul de muncă, nu numai pentru călătorii în afara țării.
CASD arată că Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale și nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
„Proiectul de OUG impune, pentru accesul în centrele de servicii sociale sau pentru desfășurarea activităților care presupun contactul cu beneficiarii, obligativitatea prezentării de către angajații autorităților administrației publice locale și furnizorilor de servicii sociale publici și privați: fie a dovezii vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie a dovezii unui rezultat negativ al testării, fie a confirmării faptului că au avut boala. Aceste dispoziții din proiectul de OUG afectează dreptul la viața privată prevăzut de art. 26 din Constituția României și dreptul la muncă prevăzut de art. 41 din Constituția României. Drept urmare, nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență care să conțină asemenea prevederi”, se arată CASD.
Ce are în plan Ministerul Muncii
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă.
Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare și prevede următoarele măsuri:
- Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala.
- Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.
- Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.
- Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.
Deocamdată, o aplicație care ține evidența angajaților care s-au vaccinat sau nu și îi grupează în funcție de răspunsurile lor a fost dezvoltată de o companie românească și este deja folosită de 400 de firme din țară cu un total de 20.000 de angajați.