Prima pagină » Actualitate » PAȘTELE ortodox și catolic pe 20 aprilie / Istoricul Mihail Dobre explică importanța acestei unificări

PAȘTELE ortodox și catolic pe 20 aprilie / Istoricul Mihail Dobre explică importanța acestei unificări

Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, este de obicei celebrat la date diferite de către Biserica Ortodoxă și cea Catolică, din cauza utilizării unor calendare diferite. Totuși, anul acesta, o coincidență rară face ca atât Paștele ortodox, cât și cel catolic să fie sărbătorite pe 20 aprilie. Această situație a readus în discuție ideea stabilirii unei date comune pentru întreaga creștinătate, o propunere care provoacă dezbateri aprinse atât în rândul fețelor bisericești, cât și al credincioșilor obișnuiți.

Papa Francisc a reiterat recent ideea unificării datei Paștelui pentru toți creștinii, subliniind importanța unității într-o perioadă marcată de diviziuni și conflicte internaționale. Patriarhia Română a răspuns că o astfel de decizie poate fi luată doar în cadrul unei întâlniri oficiale între bisericile ortodoxe.

Calendarul iulian vs. calendarul gregorian

Calendarul iulian, adoptat de Biserica Ortodoxă și introdus încă din anul 46 înainte de Hristos, a acumulat un decalaj de 13 zile față de calendarul gregorian, utilizat de Biserica Catolică. Această diferență este motivul principal al datei diferite la care cele două ramuri ale creștinismului celebrează Paștele.

O decizie cu implicații simbolice

Istoricul și diplomatul Mihail Dobre subliniază că problema unificării Paștelui nu este doar una liturgică, ci are și o profundă semnificație simbolică și politcă. Anul acesta marchează 1.700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic, unde s-a stabilit pentru prima dată modul de calcul al datei Paștelui. De asemenea, Vaticanul celebrează un an jubiliar, ceea ce amplifică importanța acestui subiect.

„Sunt 1.700 de ani de la primul Conciliu Ecumenic sau sinod ecumenic,  adică locul în care s-a decis cum anume să fie sărbătorit Paștele. Ori împlinirea a 1.700 de ani, un an special este, știm bine, este și an jubiliar la la Vatican, reprezintă un moment deosebit”, a spus istoricul Mihail Dobre în cadrul unui interviu pentru PrimaTV.

Unificarea datei Paștelui ar putea transmite un mesaj puternic de solidaritate într-o lume divizată de conflicte și tensiuni. Totodată, această situație evidențiază o diferență majoră față de o altă mare sărbătoare creștină, Nașterea Domnului, celebrată invariabil pe 25 decembrie. Dacă data Crăciunului este fixă, cea a Paștelui variază în funcție de calendarul utilizat, generând diferențe între bisericile occidentale și cele ortodoxe.

„Este foarte important pentru că, în esență, calcularea acestei date a Paștelui este diferită față de cealaltă mare sărbătoare creștină, și anume Nașterea Domnului, 25 decembrie. Acolo ziua este clară. Problemele au apărut în funcție de calendarele utilizate,” a afirmat istoricul.

CITEȘTE ȘI

Calendar Ortodox, 29 ianuarie 2025. Ce respectă creștinii în ziua Aducerii Moaștelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul

Patriarhia Română reacționează după ce Papa Francisc a vorbit despre o dată unică a sărbătorii PAȘTELUI

Papa propune ca Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă să sărbătorească împreună Învierea Mântuitorului, într-o singură duminică: „O dată a UNITĂȚII”

Sursa: PrimaTV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Shutterstock

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și