Pastila antivirală COVID-19 de la Merck primește autorizație în SUA
Statele Unite au autorizat joi pilula antivirală COVID-19 a companiei Merck & Co pentru pacienții adulți cu risc ridicat de a face o formă gravă a bolii, la o zi după ce au dat undă verde unui tratament similar, dar mai eficient, de la Pfizer.
Medicamentul de la Merck, molnupiravir, dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics s-a dovedit că reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic efectuat pe persoane cu risc ridicat la începutul evoluției bolii.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a autorizat medicamentul Merck pentru tratarea formelor de COVID-19 ușoare până la moderate la adulții care prezintă risc de boală severă și pentru care tratamentele alternative pentru COVID-19 nu sunt accesibile sau nu sunt adecvate din punct de vedere clinic.
Medicamentul Pfizer, Paxlovid, a fost autorizat miercuri pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste și s-a dovedit a fi eficient în proporție de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă, conform datelor din studii. citiți mai departe
Regimul de două medicamente al tratamentului Pfizer ar putea să nu fie adecvat pentru unii pacienți, deoarece include un antiviral mai vechi numit ritonavir, despre care se știe că are interacțiuni cu alte medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Decizia de joi a agenției vine în ciuda îngrijorărilor privind utilizarea acestuia de către unii consilieri externi ai FDA.
Atât pilulele Merck, cât și Pfizer ar putea fi instrumente promițătoare pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19, mai ales în fața variantei Omicron, care se răspândește rapid și care este acum dominantă în Statele Unite. Unele terapii existente cu anticorpi monoclonali administrați în spital nu sunt la fel de eficiente împotriva Omicron.
„Acest medicament este, de asemenea, incredibil de ușor de utilizat”, a declarat pentru Reuters Nick Kartsonis, vicepreședinte senior de cercetare clinică pentru vaccinuri și boli infecțioase.
„Nu necesită un al doilea medicament pentru a-și spori eficacitatea și îl puteți administra la o varietate de populații speciale de pacienți, inclusiv la persoanele care au probleme semnificative cu funcția hepatică sau renală, și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la medicamentele concomitente”.
Medicamentul de la Merck nu este autorizat pentru utilizare la pacienții cu vârsta mai mică de 18 ani, deoarece molnupiravirul poate afecta creșterea oaselor și a cartilajelor, a precizat FDA. Pastila nu este recomandată pentru utilizare în timpul sarcinii, a adăugat agenția.
Medicamentul este menit să fie administrat de două ori pe zi – câte patru pastile de fiecare dată – timp de cinci zile, ceea ce face ca un tratament complet să cuprindă 40 de pastile.
Contractul guvernului american pentru 10 milioane de capsule de la Pfizer la un preț de 530 de dolari pe cură, în comparație cu înțelegerea cu Merck pentru până la 5 milioane de capsule de molnupiravir la un preț de 700 de dolari pe capsulă.
Paul Schaper, șeful departamentului de politici publice globale al Merck, a declarat că firma va livra sute de mii de tratamente în câteva zile și milioane de capsule în câteva săptămâni în Statele Unite.
„Am încheiat acorduri cu guvernul american pentru puțin peste 3 milioane de doze, 3 milioane de fluxuri de tratament pe parcursul anilor 2021 și 2022”, a declarat Schaper pentru Reuters.
Merck a declarat că molnupiravirul, care ajută la împiedicarea replicării virusului, ar trebui să fie eficient împotriva oricărei variante, inclusiv a noii variante Omicron.