Ce a pățit un polițist din Germania, după ce a numit „ȚIGANI” un grup de moldoveni

Publicat: 22 05. 2024, 15:49
Foto caracter ilustrativ

Un polițist din Berlin este cercetat după ce ar fi numit „țigani” un grup de moldoveni.

Incidentul a avut loc în decembrie 2020, iar procedurile disciplinare sunt în desfășurare împotriva agentului din Germania din februarie 2021.

Acum, el riscă să își piardă locul de muncă și trebuie să plătească o amendă de 1.000 de euro. Mai mult, nu i se iau în calcul cei 40 de ani în serviciul ordinii și liniștii publice din Germania, în calcularea pensiei și nici bonusul de 400 de euro – zece euro pentru fiecare an de serviciu, conform MSN.COM.

Comisarul șef de poliție, numit Alexander O., și-a dat acum în judecată angajatorul. El vrea să fie retras ordinul disciplinar, potrivit sursei citate.

Contextul în care i-a numit „țigani”

În urmă cu trei ani și jumătate, când s-a întâmplat incidentul, el era ofițer de contact pentru Secția 32. Trebuia să lucreze aproape în fiecare zi în casa de pe Bitterfelder Strasse din Marzahn. Multe familii de romi din Moldova, printre altele, au fost găzduite acolo. Au venit în Germania ca solicitanți de azil.

Cazarea pentru refugiați îi era bine cunoscută. A avut în mod repetat discuții cu conducerea centrului atunci când a fost vorba de investigarea locului suspecților sau de clarificarea identității unei persoane suspecte. A îndeplinit misiuni pentru procurori și procurori din toată Germania. Așa a fost și la începutul lunii decembrie 2020, când i-a arătat directorului adjunct de locuințe Medhat A. o fotografie de la o cameră de supraveghere. O femeie era suspectată de furt din magazine. Ea locuia în casa respectivă și venea din Moldova. Potrivit lui Medhat A., polițistul ar fi spus: „Sunt țigani, cunosc oameni așa, vin să fure, trebuie deportați”.

Respinge acuzațiile

Ofițerul de poliție respinge cu fermitate acuzațiile. El ar fi spus: „Nu le mai poți spune țigani, acum spui moldoveni. Au venit doar să fure și ar trebui să fie deportați”.

Medhat A., acum în vârstă de 54 de ani, pe atunci director adjunct al căminului și acum șeful unui proiect social, vine din Egipt și este acum cetățean german.

El i-a răspuns polițistului că oamenii sunt diferiți, spune el. Dar polițistul a spus că el cunoștea astfel de oameni și că are experiență la datorie.

Instanța din Germania urmează să stabilească dacă îi va da credit ofițerului și dacă acesta se va putea bucura liniștit de pensie.