Patriarhia Română face apel la rugăciune pentru încetarea secetei. „Domnul scoate fulgerele și trimite ploaie”
Patriarhia Română îndeamnă toate Eparhiile din țară să oficieze rugăciuni pentru încetarea secetei. Din cauza caniculei și a secetei este dezastru în agricultură.
„În contextul actual al secetei care afectează agricultura și alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc «la vreme de secetă», potrivit îndemnului Sfântului Proroc Zaharia:
«Cereți de la Domnul ploaie la vreme, ploaie timpurie și târzie! Domnul scoate fulgerele și trimite ploaie; El dă omului pâinea și dobitoacelor iarba» (Zaharia 10, 1)”, a transmis, miercuri, Patriarhia Română.
Potrivit sursei citate, rugăciunile pot fi citite și pe câmp.
„Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie spre rodirea pământului. De asemenea, fiind conștienți de faptul că Dumnezeu este Cel Care ne dă din cer «ploi și timpuri roditoare» (Fapte 14, 17), facem apel la înmulțirea rugăciunii și ajutorarea celor aflați în nevoi în perioada aceasta de încercare”, mai transmite Patriarhia Română.
Seceta a făcut prăpăd în agricultură
Seceta și caniculara au topit, la propriu, multe culturi din țara noastră. În aceste condiții, fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafaţa calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă.
Sunt precizările făcute de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, într-un an în care seceta și canicula par să-și fi pus amprenta asupra culturilor.
„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”,a afirmat Barbu, citat de Agerpres.ro.