Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, se numără printre persoanele care vor fi incluse în cea de-a șasea rundă propusă de sancțiuni ale Uniunii Europene, potrivit CNN.
Proiectul propus a fost trimis ambasadorilor corespunzători pentru examinare, au declarat sursele. În acest stadiu, numele pot fi scoase sau adăugate la discreția statelor membre, a declarat o sursă din cadrul Comisiei Europene.
Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o serie de măsuri care includ, de asemenea, o interdicție asupra petrolului rusesc.
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Papa Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a aprobat motivele declarate de Rusia pentru invadarea Ucrainei, avertizându-l să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”.
În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că Papa Francisc a folosit un „ton greșit” în caracterizarea întâlnirii sale cu Patriarhul Kirill și a calificat comentariile Papei drept „regretabile”.
„Astfel de declarații nu contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în acest moment”, a declarat Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Ruse într-o declarație.
Sancțiunile nu au legătură cu „bunul simț”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.
„Cu cât devin mai nediscriminatorii aceste sancțiuni, cu atât mai mult pierd contactul cu bunul simț și cu atât mai greu se ajunge la pace, pentru care Biserica Ortodoxă Rusă se roagă la fiecare slujbă cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul, iar asistența acordată tuturor celor afectați de conflictul ucrainean nu face decât să confirme cuvintele sale”, a declarat Legoida într-o postare pe Telegram.
„Doar cei care ignoră complet istoria Bisericii noastre pot căuta să intimideze clerul și credincioșii săi prin întocmirea unor liste”, a mai spus Legoida.