Prima pagină » Actualitate » PATRONII pensiunii „La Nea Vasile” din Vaslui, acuzați de operațiuni frauduloase. Încasări de peste 300.000 de euro într-o singură lună

PATRONII pensiunii „La Nea Vasile” din Vaslui, acuzați de operațiuni frauduloase. Încasări de peste 300.000 de euro într-o singură lună

PATRONII pensiunii „La Nea Vasile” din Vaslui, acuzați de operațiuni frauduloase. Încasări de peste 300.000 de euro într-o singură lună

Pensiunea „La Nea Vasile”, cu trei margarete, a încasat în luna noiembrie a anului 2018 suma 330.000 de euro din SUA, Emiratele Arabe Unite, Singapore sau Mexic. Banca a refuzat tranzacțiile pe care le-a raportat autorităților română ca fiind suspecte de fraudă.

„Nu este deloc credibil că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o astfel de plată, cu atât mai puţin 70”, acuză Parchetul din Vaslui, care a instrumentat cazul.

Proprietarii, doi soți din județul Vaslui, s-au apărat împotriva acestor acuzații susținând că plățile au fost făcute la POS-ul pensiunii de către clienții cazați. Prejudiciul se ridică la 1.665.225 lei (peste 330.000 de euro) și nu a fost recuperat nici până în ziua de azi, notează hotnews.ro.

În fața magistraților, unul dintre proprietari a recunoscut întreaga situație.Procesul s-a încheiat de aproape un an, iar judecătorul încă deliberează sentința, pronunțarea fiind amânată succesiv.

Vaslui este una dintre cele mai sărace zone din țară, cu turism aproape inexistent, iar oamenii legii se întreabă cum patronii pensiuni au reușit să câștige sume fabuloase la doar un an de la deschiderea unei pensiuni agroturistice.

Dacă la început pensiunea „La Nea Vasile” a avut câștiguri modeste, respectiv 96.804 lei în iulie 2018, 171.330 lei în august 2018 și 56.417 lei în septembrie 2018, în noiembrie a aceluiași an pensiunea cu o capacitate de 30 de locuri a încasat peste 330.000 de euro.

„La Nea Vasile” este o pensiune agroturistică situată pe drumul european E581, între satele Bădeana și Tutova, din sudul județului Vaslui.

Pensiunea a fost înființată de omul de afaceri Vasile Toniță din Bârlad. Pensiunea a fost preluată ulterior de fiică și de ginere.

Societatea care deține pensiunea „La Nea Vasile”, SC KatLaris SRL, a fost înregistrată în 2017 și i-a avut ca administratori și asociați pe Larisa Munteanu Toniță și soțul acesteia, Cătălin Claudiu Toniță Munteanu.

Cătălin Claudiu Toniță Munteanu a solicitat un POS la bancă pentru colaborarea cu Booking. com, în octombrie 2018. Acesta s-a prezentat la o agenție Raiffeisen din Bârlad și a cerut pentru pensiunea „La Nea Vasile” un aparat de plată cu cardul POS, cu acceptarea la plată fără prezenţa fizică.

Toniță a motivat că îi trebuie dispozitivul pentru colaborarea cu platforma Booking.com.

Raiffeisen au fost de acord, iar la 31 octombrie 2018, soția lui Toniță Munteanu a mers la bancă și a semnat contractul pentru serviciul POS.

Larisa Toniță Munteanu a menționat în contract ca valoare medie a operaţiunii prin POS suma de 200 lei/operațiune, volumul lunar al operațiunilor fiind estimat la 1.000 euro. În documente, la persoană de contact a fost înscris Cătălin Claudiu Toniță.

Echipamentul POS a fost montat la pensiunea „La Nea Vasile” pe 12 noiembrie 2018 și a fost testată inclusiv funcția de preautorizare, prin utilizarea unui card bancar.

„Potrivit prevederilor contractuale, serviciul de acceptare la plată a cardurilor fără prezența fizică a acestora va fi utilizat de către comerciant numai dacă deţinătorul de card nu este prezent (nu există posibilitatea participării fizice a deţinătorului de card la efectuarea tranzacţiei, însă acesta şi-a exprimat acordul favorabil prin furnizarea datelor de identificare a cardului) şi numai dacă există documentaţie justificativă de utilizare a acestui serviciu (comandă, contract prestări servicii, rezervare cameră hotel etc.) din care să reiasă dreptul comerciantului de a realiza tranzacţia şi circumstanţele realizării acesteia”, se menționa în contractul încheiat cu banca.

La scurt timp după instalarea POS-ului, pensiunea „La Nea Vasile” de pe drumul European E581 a început să aibă încasări tot mai mari. Sumele depășeau cu mult valorile estimate, iar clienți care figurau ca fiind plătitorii serviciilor turistice erau din toate colțurile lumii.

Operaţiunile respective privesc sume cuprinse între 100 lei şi 54.680 lei, iar băncile emitente ale cardurilor folosite fără prezenţa lor fizică erau toate din străinătate – Statele Unite ale Americii, Hawaii, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, s.a.

După intrarea banilor în contul deschis la Raiffeisen, suma uriașă a fost transferată în conturile personale deținute de soții Munteanu Toniță.

La scurt timp, băncile din străinătate au raportat tranzacțiile ca fiind frauduloase, trimiţând către Raiffeisen Bank refuzuri de plată. Când a realizat că este victima unei fraude de proporții, banca a sesizat poliția.

Larisa Munteanu Toniță a recunoscut, la prima audiere, că în perioada noiembrie – decembrie 2018, a încasat în contul deschis la Raiffeisen Bank sume de bani mai multe şi mai mari decât de obicei. Nu a putut preciza provenienţa acestora, invocând că de administrarea societăţii se ocupa şi soţul său.

Declarațiile celor doi au fost catalogate de procurori ca fiind lapidare. „

Nu au nici măcar aptitudinea de a explica în mod logic ce reprezintă sumele de bani încasate prin POS în perioada noiembrie – decembrie 2018 în contul SC Katlaris SRL şi cum au fost folosite aceste sume”, a subliniat parchetul.

Patronii pensiunii au fost puși sub acuzare pentru fraudă informatică și spălare de bani, iar după ce au dobândit calitatea de inculpați s-au prevalat de dreptul la tăcere.

Principalele argumente ale procurorilor, reținute de instanță în hotărârea definitivă din camera preliminară:

  • Inculpatul Cătălin Claudiu Munteanu Tonița susţine că tranzacţiile la POS se făceau de către clienţi cu cardul, aspect neadevărat în privinţa tranzacţiilor frauduloase, care au fost făcute fără prezenţa fizică a cardului, prin utilizarea funcţiilor de preautorizare urmată de completare, funcţii care, în mod evident, nu puteau fi operate de către clienţi.
  • Nu este deloc credibil faptul că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o plată cu cardul pentru una sau câteva nopţi de cazare la pensiunea „La Nea Vasile” pentru care să plătească o sumă, spre exemplu, de 12.000 lei sau 23.500 lei sau 36.850 lei sau 45.800 lei. Nici măcar un singur client nu ar face o astfel de plată, cu atât mai puţin 70 de clienţi. Din ce motiv ar plăti nişte clienţi, chiar recomandaţi de cineva, sume înzecit mai mari pentru un serviciu?

La începerea cercetării judecătorești, Claudiu Cătălin Munteanu Toniță a anunțat judecătorii că recunoaște întru-totul faptele, așa cum au fost reținute de procurori.

„Înainte de introducerea datelor i-am spus şi Larisei să facem bani mai uşor, a fost de acord. Ştiam amândoi că e nelegal, dar nu ştiam că vom ajunge aici”, a declarat bărbatul în fața instanței.

FOTO: Pexels

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și