Patronii teraselor din Brașov, exasperați de cerșetori: „Vedem foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru”

Publicat: 22 05. 2021, 11:27
Foto caracter ilustrativ / Foto: Pixabay.com

Administratorii unor localuri din Centrul Vechi al Brașovului au protestat împotriva fenomenului cerșetoriei, care strică imaginea de oraș turistic.

După o perioadă incredibil de grea pentru HoReCa, patronii de localuri din Brașov încearcă să rezolve problema cerșetoriei, care le afectează afacerile.

„Vedem zilnic foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru, iar asta este o problemă”, a declarat ștefan Gleveșeanu, administratorul unui local, potrivit observatornews.ro.

„Cred că toți avem de pierdut. Inclusiv ei, care sunt exploatați sau care ajung în situația asta. Eu cred că avem mijloacele și putem să-i ajutăm.”, a spus Mugur Tureschi, administrator local.

Poliția Locală Brașov a acordat 500 de sancțiuni doar în 2021. Amenzile însumează peste 200.000 de lei. Protecția Copilului, de cealaltă parte, a încercat să se ocupe de ocrotirea copiilor trimiși la cerșit, în stradă.

„În anul acesta, până în luna mai, am avut 11 acțiuni, 15 copii identificați dar, la fel, doar doi copii am putut să-i preluăm în sistemul de protecție”, a declarat Mihai Priboi, director adjunct Protecția Copilului Brașov.

O problemă departe de a fi rezolvată

„Aceste sancțiuni nu-și ating scopul. Pe de o parte, cei care cerșesc nu au bani să le plătească şi nu sunt afectați din punct de vedere financiar. Pot doar să îi condamne la muncă în folosul comunității. Nu au ce să le facă”, a spus Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

Pe de altă parte, 90% dintre cei amendați pentru cerșetorie fac parte din cinci comunități foarte sărace, din jurul Brașovului.

„Eu nu aș fi de acord cu ideea că brașovenii trebuie instruiți să nu dea, ci să dea acolo unde se pot vedea rezultate. Pentru că faptul că scoți din buzunar un leu, când îl vezi pe om pe stradă și te intersectezi cu el, asta nu îi îmbunătățește lui viața în mod considerabil.”, a declarat Sânziana Vatră, reprezentant Fundația „Bucuria Darului” Brașov.